Seges: Nej, glyphosat ophobes ikke i jorden

Når der findes glyphosat i jorden, er det ikke ligesom et tungmetal, der ophobes uden at forsvinde igen.

Derfor Jens Erik Jensen, landskonsulent hos Seges, at det er forkert at beskrive det som ophobning, når glyphosat bindes til jorden, som hjemmesiden gylle.dk, der drives af journalist og debattør Kjeld Hansen, skriver.

”Det er ikke noget, der ophobes i jorden. Det bindes ganske rigtigt til jorden, men der vil i jordvæsken være noget frit glyphosat, som nedbrydes hurtigt. Så det er ikke sådan, at det ophobes og permanent nedsætter jordkvaliteten”, siger Jens Erik Jensen.

Rapporten, der ligger til grund for Gylle.dk’s artikel, beskrev vi for to uger siden i LandbrugsAvisen.
Allerede dengang sagde Lea Frimann Hansen, kontorchef i Miljøstyrelsen, at det er kendt, at glyphosat binder sig til jord.

”Det er overhovedet ikke overraskende, og det er der taget højde for i godkendelsen”, sagde hun dengang.

Jens Erik Jensen finder det ikke overraskende, at glyphosat oftere findes i dansk jord.

”Det er jo ikke sådan, at man kan sige, at med 30 jordprøver, der ligger til grund for rapporten, har man et repræsentativt udsnit af Danmark. Men det er rigtigt, at hvis man kigger på antallet af fund, så ligger det højt. Når man kigger på indholdet i disse fund, så ligger det tværtimod lavt. Så der sprøjtes meget med glyphosat, og det skyldes et vådt klima i Danmark, hvor der er gode vilkår for ukrudt som kvik, men indholdet er lavere. I lande, som Italien og Ungarn, hvor der er tørrere, bruger de mindre glyphosat, fordi ukrudt nedvisner af sig selv,” siger Jens Erik Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle