Seges opjusterer prognosen for mælkeprisen i 2022

Markedet for mejeriprodukter har gennem nogle måneder været præget af en støt stigende global efterspørgsel efter mejeriprodukter, mens der ikke ses en tilsvarende stigning i udbuddet af mælk. Det har medført stigende priser på mejeriprodukter gennem de seneste måneder. Derfor er også afregningspriserne over for mælkeproducenterne steget.

Priserne på mælk er steget mere end forventet i Seges prognose fra 1. oktober, og med den seneste prisudvikling samt udsigt til yderligere prisstigninger i de nærmeste måneder, revideres prisprognosen for 2022 op med ca. 30 øre pr. liter mælk.

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

"Vi oplever i øjeblikket en stærk efterspørgsel, men et begrænset udbud af mælk. Normalt ser vi en positiv reaktion i udbuddet, når prisen stiger, men de seneste måneder har vi faktisk oplevet det modsatte, idet den globale produktion af mælk er faldet lidt. Denne afkobling hænger formentlig sammen med de høje omkostninger på blandt andet energi, foder, gødning, der forringer økonomien for mælkeproducenterne, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges.

"For at stimulere produktionen har det derfor været nødvendigt med endnu højere afregningspriser. Og det er det, vi ser ske nu", siger Klaus Kaiser.

Mulighed for yderligere stigninger i afregningsprisen for mælk

Afregningsprisen over for mælkeproducenterne er steget med ca. 30 øre pr. liter mælk siden starten af året. Senest blev prisen sat op med ca. 7 øre i november, og for december er der annonceret en yderligere stigning i afregningsprisen på ca. 21 øre pr. liter mælk.

"Når vi kigger lidt længere frem, kan det ikke udelukkes, at der er behov for yderligere stimulans. Og med de stigninger i afregningspriserne, som vi allerede har set samt en mulighed for yderligere stigninger, forventes mælkeproducenternes bytteforhold at blive forbedret tilstrækkeligt til, at den globale produktion igen kan stige i løbet af 2022. Derved kan balancen på mælkemarkedet blive genoprettet. Der vil dog altid være stor usikkerhed om timingen og niveauet for vendingerne i markedet, så det vil være fornuftigt med en forsigtig tilgang til produktionsplanlægning og budgetter, vurderer Klaus Kaiser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle