Seges vil se på forsikringer mod tørke: Det kan blive nødvendigt

Hos Seges vurderer sektordirektør for planteavl, Troels Toft, at det meget vel kan blive nødvendigt at få stablet forsikringer på benene mod tørke. Det har man ikke gjort førhen i Danmark, men det er meget udbredt i eksempelvis USA.

"Der er ingen tvivl om, at det kommer til at blive meget, meget dyrt for danske landmænd".

Sådan lyder vurderingen fra Troels Toft, sektordirektør for planteavl i Seges, i forbindelse med de tørkeramte marker.

Og eftersom en del af de danske landmænd slet ikke har mulighed for at vande, og mange landmænd ikke har kapacitet til at vande tilstrækkeligt på deres afgrøder, så lægger han også op til, at man i erhvervet muligvis skal til at forsikre afgrøderne mod tørke på sigt.

"Man kan eksempelvis forsikre sig mod hagl i sine afgrøder, men lige nu kan man ikke forsikre sig imod tørkeskader. Det gør man eksempelvis i USA, og det er meget muligt, at vi også skal til at arbejde med det herhjemme", lyder det fra sektordirektøren, der vurderer det som værende et emne, der snart skal tages op til vurdering hos Seges og en række af de danske forsikringsselskaber.

"Jeg tror, det er meget realistisk, at vi skal arbejde i de baner fremadrettet. Der skal selvfølgelig være et ønske fra landmændene om det, men vi er klar til at gå videre med det, hvis de vil det ude på de danske bedrifter", siger han.

Selvom man skal helt tilbage til 1992 for at finde en tilnærmelsesvis lignende tørkesituation på de danske marker, så mener Troels Toft alligevel, at det kan blive nødvendigt.

"Jeg tror, at vi kommer til at se meget større ekstremer i vejret i fremtiden. Det er jo meldingen fra forskere over hele verden. Sidste år havde vi nærmest ingen sommer, og efteråret var et af de mest fugtige i nyere tid, og nu er vi i den modsatte grøft. Derfor tror jeg også, at vi skal til at gøre noget ved problemet", siger Troels Toft.

Topdanmark har haft samme tanker

Hos forsikringsselskabet Topdanmark, der allerede tilbyder afgrødeforsikring mod haglskader, melder man også, at man har tænkt i de baner.

”Vi følger da med i det, det skal da ikke være nogen hemmelighed. Den eneste afgrødeforsikring, vi tilbyder, er mod haglskader, og vi tænker naturligvis i, hvilke andre muligheder, der kan være. Men lige nu holder vi kun øje og har ikke gjort noget yderligere”, siger Svend-Anker Worm, agronom i Topdanmarks landbrugsafdeling.

Han mener dog ikke nødvendigvis, at det er en forsikring, Topdanmark uden videre kan tilbyde, som det ser ud nu. I USA, hvor man har tørkeforsikring, og Holland, hvor man har forsikring imod oversvømmelser, er forsikringerne nemlig også statsstøttede.

”En sådan forsikring vil være utroligt svært at etablere. Det kræver først og fremmest, at der er mange landmænd, der ønsker en sådan ordning, ligesom de jo skal være beredte på at betale i både gode og dårlige tider. I bund og grund tror jeg ikke, at man kommer til at se en model imod tørkeskader lige nu, men hvis grundlaget er der, er vi naturligvis interesserede”, siger Svend-Anker Worm.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle