Seks kvier døde - forgiftet af haveaffald smidt i indhegning

Haveaffald smidt ind i indhegningen til kvier fra Sybergkvæg på Fyn indeholdt den giftige plante taks. Seks kvier er nu døde af forgiftning.

En dag vi aldrig glemmer.

Sådan beskriver Lene Gommesen fra Sybergkvæg dagen i går.

På barndomsgården Vestergård nord for Kerteminde opdrætter Lene Gommesen sammen med sin mand, Peter, slagtekvæg af racen Skotsk Højlandskvæg. I går havde de en bestand på 96 – i dag har de 90.

En bunke af haveaffald smidt ind til deres køer, formentlig i bedste mening, indeholdt planten taks, der er ekstremt giftig. Det har nu kostet seks kvier livet, og fem er stadig i livsfare eller risikerer svære leverskader.

”Det er virkelig skrækkeligt. Hele familien går meget op i vores dyr, så vi er meget følelsesmæssigt påvirkede”, siger Lene Gommesen til landbrugsavisen.dk.

En kedelig opringning

Onsdag morgen får Lene Gommesen en opringning fra en lokal beboer, der har bemærket, at en af gårdens kvier ligger meget stille i indhegningen ved Multipark Munkebo, en offentlig park, hvor gården har 11 græssende kvæg gående som naturplejere.

”Jeg tror ikke på, at kvien er død, som beboeren frygter, for det er 1-års kvier, vi lige har lukket ind i indhegningen, og sådan nogle lægger sig ikke lige så tit ned og dør”, siger Lene Gommesen.

Men parret skynder sig alligevel op til marken.

”Og vi bliver meget chokerede, for der ligger ikke én, men tre døde kvier”, fortsætter hun.

Lene Gommesen er uddannet veterinærsygeplejerske, og hun mistænker straks en forgiftning. Da parret forsøger at få de døde dyr ud af folden, opdager de nær hegnet et læs haveaffald fra en trillebør, der blandt andet indeholder taks-planter.

Døde i hænderne på dem

En naturvejleder, der bekræfter, at der er taks i haveaffaldet, og en dyrlæge ankommer hurtigt til folden.

Der findes ingen modgift mod taks, så man kan kun behandle de andre kvier med aktivt kul. Kullet bliver givet med sonde direkte ned i mavesækken, hvor det suger giftstofferne til sig.

Men taks er utroligt giftigt, og selv et lille nip kan give svære leverskader, så mens holdet forsøger at redde de andre kvier, dør yderligere to i hænderne på landmandsparret. Endnu en kvie er død i nat, og parret har derved mistet seks dyr til taksen.

”Man føler sig magtesløs, og det er rigtig forfærdeligt, at man ingenting kan stille op, når de falder om i hænderne på os”, siger Lene Gommesen.

”Der kommer også en økonomisk eftervirkning for os. To var slagtekvæg, men resten var avlskvæg, og uvurderlige for os, da deres far ikke er her længere”.

Pas nu på taksen

De seks døde kvier er alle blevet obduceret, og prøverne er sendt afsted til et laboratorie. Men med fundet af taks i indhegningen, er der ikke megen tvivl om dødsårsagen.

Forgiftningen er blevet politianmeldt, men familien er er på ingen måde ude på at hænge nogen ud til offentlig skue. Eneste ønske er, at personen, der ifølge Lene Gommesen garanteret har smidt haveaffaldet ind i folden i bedste mening, bliver fundet.

”Taks er næsten udryddet i Danmark, og derfor er bekendtskabet måske ikke så stort til planten længere”, siger Lene Gommesen.

”Vi vil bare gerne i dialog med vedkommende, for vi tør ikke lukke dyr der op, før vi har snakket med dem, der har gjort det – for vil ikke miste flere dyr”.

Familiens håb er nu blot, at de resterende fem kvier fra indhegningen, der er hentet hjem tæt på gården, klarer den.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle