Sektorformand: Ja til ambitiøse klimamål – nej til ødelæggende klimaafgifter

Der kan være mange spændende valg-temaer, og blandt andet fødevare-, energi- og klimakrise er alle dagsordener, vi kan levere på. Påpeger Anders Harck fra L&F.

Af Anders Harck, formand for sektorbestyrelse for Økonomi & Virksomhedsledelse ved L&F

Nu kan det være når som helst, at Mette Frederiksen trykker på den berømte valgknap. Og jeg er ualmindeligt spændt på indholdet i valgkampen. Og ikke mindst hvad udfaldet bliver.

Der kan være mange spændende valg-temaer, og blandt andet fødevare-, energi- og klimakrise er alle dagsordener, vi kan levere på. Den store bekymring for mig er dog et valgtema om klimaafgifter på landbrugets biologiske processer, da mange ”eksperter” og politikere ser dette som en vigtig regulering.

Det skal vi undgå for enhver pris, for det giver ingen mening, og vi tåler det ikke. Det vil nemlig tvinge en stor del af landbrugsproduktionen til udlandet og dermed skabe et dansk landbrug under afvikling i stedet for i udvikling. Afgifterne vil kort og godt risikere at smadre et erhverv, der gennem århundreder har været blandt landets vigtigste. Kigger vi på klimapåvirkningen globalt set, giver det heller ingen mening at flytte produktionen til udlandet. Det vil kun gøre udledningen større.

Dertil kommer, at politisk regulering i bedste fald er ineffektivt. Se bare på, hvor langsomt det går med for eksempel udtagning af lavbundsjord, fordi der er detaljer, som konstant kører fast.

Heldigvis er der et alternativ, nemlig at vi selv sætter og leverer på klimamål. Så kan vi vise, at vi er løsningen på fødevarekrisen, energimanglen og kulstofbindingen - og ikke problemet. Vi vil med andre ord reguleres ud fra vores egne handlinger. Best practice og incitamentsmodeller fra vores samarbejdsvirksomheder er i fuld gang og kommer til at flytte rigtig meget.

Jeg er selv mælkeproducent og synes, at det er stærkt, at Arla nu introducerer en afregningsmodel, hvor man aflønner efter klima- og bæredygtighedstiltag. Andre driftsgrene har lignende tiltag på vej, og med guleroden får de os til at søge endnu hurtigere efter forbedringsmuligheder. Denne markedsbaserede tilgang skal sikre en økonomisk bæredygtig omstilling af landbruget. Men det haster. Det er NU, vi skal vise alt det, vi gør, og at vi selv kan og vil levere på klimakravene. Og det er nu, vi skal vise, at afgifter på biologiske processer er unødvendige og i virkeligheden også meget svære at implementere. Heldigvis er vi allerede godt i gang.

Et af de seneste initiativer er landbrugets nye klimaværktøj ESGreen Tool, som kan beregne klimaaftrykket på en bedrift og hjælpe landmanden med fremtidige valg af klimatiltag. Hermed får vi pludselig en ny ’bundlinje’, som vi kan arbejde med – og al erfaring viser, at det man måler på, det flytter man sig på.

God valgkamp til jer alle!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle