Selvkørende er mere effektiv

For Niels Kristian Jørgensen, Nesgaard I/S ved Brovst, er der ikke tvivl om, at hans to selvkørende Kuhn fuldfoderblandere forbedrer økonomien i hans mælkeproduktion mærkbart.

Selvkørende er langt det bedste af mange forskellige grunde«, konstaterer Niels Kristian Jørgensen, Nesgaard I/S ved Brovst,.

Mindre spild, hurtigere fodring og ingen varme i ensilagen, fordi læsningen sker med et fræserhoved, er hans væsentligste argumenter.

Sammen med sin far driver han en mælkeproduktion med 430 Dansk Holstein-køer, der yder 12.888 kg EKM leveret til mejeriet.

Allerede tilbage i slutningen af 2006 købte Nesgaard I/S sin første selvkørende Kuhn fuldfoderblander. Det var en SP 18 med 18 kubikmeter rumindhold og snegle. Men i takt med at besætningen blev udvidet, blev denne vogn ganske enkelt for lille.

Han ville gerne have haft en ny, men større snegleblander fra Kuhn. Men det var ikke en mulighed, så valget faldt på en Kuhn SPW 22 vertikalblander, mens den gamle blev beholdt som reserve- og ekstra vogn, skønt både den nye og gamle selvkørende Kuhn har vist sig meget driftssikre.

Syv læs om dagen

Kuhn SPW 22 fremstår som en solid vogn, der er skabt til effektivt arbejde. Bl.a. læsser dens kraftige fræserhoved al slags foder meget hurtigt.

»Det tager kun omkring halvandet minut at læsse alt kraftfoderet. Så den er meget forslugen«, siger Niels Kristian Jørgensen.

Tilsvarende tager det ikke lang tid at læsse ensilagen, og det sker med et rent snit.

Arla smider britisk formand ud af mejeriet - beskyldes for urent trav 12. december · 14:58

- Den løfter heller ikke op i ensilagestakken, som en klo eller grab gør, fremhæver han. Derved undgås varmedannelse og tab af foder.

»Vi spilder heller ikke foder ved læsningen. Det hele kommer i karret«, tilføjer han.

Hans vurdering er, at på årsbasis svarer det mindre læssespild til, at cirka 50.000 flere foderenheder havner på foderbordet.

Ud over at reducere spildet betragteligt, mener han desuden, at den nye Kuhn SPW 22 arbejder en del hurtigere end en traktor spændt for en stor fodervogn.

»Såfremt vi skal have samme kapacitet, behøver vi en traktor med 200 hk og en ged med 150 hk«, påpeger han.

De skal begge købes, afskrives og vedligeholdes. Desuden skal de hver især have brændstof.

»Jeg mener, at vi sparer omkring 300 liter diesel pr. uge ved at køre med vores selvkørende fuldfoderblander«, siger han.

Faktaboks

Nesgaard I/S

  • Drives af Niels Kristian Jørgensen sammen med hans far
  • 430 DH-årskøer med 12.888 kg EKM til mejeriet
  • Udvidet fra 230 årskøer i 2015 og 2016

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu