Selvom krav koster svinebranche dyrt: 29 år gammel forskning bliver ikke opdateret

Nyt højdekrav for smågrise er baseret på knap 30 år gammel rapport. Nu har regeringen bestilt ny forskning, men ikke for de grise, som bliver ramt af højdekravet.

Aarhus Universitet skal nu i gang med at undersøge, hvilke højdekrav der skal til for at sikre god dyrevelfærd under transport af smågrise.

Det sker i forlængelse af, at Fødevarestyrelsen har sendt et nyt højdekrav til transporterne, der kører med smågrise på henholdsvis 26 og 30 kg i høring. 

Men selvom, der bliver transporteret klart flest smågrise i disse to vægtklasser, og forskningen bag højdekravet er fra 1991, så er det ikke grisene i de to nævnte vægtklassers velfærd, forskerne skal undersøge.

Endnu mindre grise

Det er nemlig velfærden for grise under 26 kg, seniorforsker Mette S. Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab og et hold af hendes kolleger skal undersøge.

"I det her tilfælde er det Fødevarestyrelsen, der har bestilt en undersøgelse af transport af grise under 26 kg. Men det er rigtigt, at der bliver transporteret flere af de andre grise", siger hun og tilføjer:

"Det er vigtigt at understrege, at vi længe har forsøgt at skaffe penge til velfærdsproblematikker ved transport af de her grise, og jeg kan ikke forske i, hvad jeg vil. Vi har brug for penge til det, og det kan lige så godt være erhvervet som myndighederne eller i princippet andre, der bestiller sådan en undersøgelse".

30 år gamle data

Bag det nye højdekrav til smågrisetransporter, som ifølge Landbrug & Fødevarer vil koste branchen millioner i mistet transportkapacitet, er en undersøgelse af smågrises højde og vægt fra 1991.

I sig selv er rapportens alder på næsten 30 år bemærkelsesværdig, men også metoden springer i øjnene.

Forskerne har dengang målt højden og vægten på mellem 6 og 10 styk grise på mellem 25 og 34 kg, og det bliver tilføjet, at de stod uroligt, så målene skal tages med et gran salt. 

Man interesserede sig for slagtesvin

Rapporten er heller ikke peer-reviewed, hvilket vil sige, at andre eksperter læser rapporten igennem og kommer med input inden publicering.

"Det er ikke særlig mange dyr, de har målt på, og de kommer fra forskellige besætninger, hvor man måske ikke har fodret ens. Grisene har nok heller ikke haft samme genetik, så derfor er dataene svære at generalisere ud fra", siger Mette S. Herskin, der ikke vil kritisere selve arbejdet med rapporten:

"Man har ikke lovet, at den er repræsentativ, og det er den heller ikke. Derudover har forskerne interesseret sig mest for grise i slagtevægtsklassen, fordi man dengang stort set ikke transporterede smågrise".

Omfattende projekt

Rapporten siger heller ikke noget, hvilken loftshøjde i lastbilerne grisene har brug for, kun hvor høj en gris i en bestemt vægtklasse er i gennemsnit.

Det er noget af det, Mette S. Herskin og forskerholdet nu skal undersøge i det kommende forskningsprojekt - men altså kun for grise under 26 kg.

"Vi skal undersøge, hvilken loftshøjde der skal til for, at grisen kan udfolde naturlige bevægelser, og at der er god ventilation, sådan som det kræves i EU’s Transportforordning. Hvad det så konkret betyder, skal vi også finde ud af", siger seniorforskeren.

Projektet er omfattende og skal både se på korte og lange transporter samt forskellige typer ventilation med mere. Derfor er det sat til at løbe fra 1. maj 2020 til 20. oktober 2022.

valideret af højesteret

Fødevarestyrelsen bekræfter overfor Landbrugsavisen.dk, at det er den gamle rapport, der ligger til grund for højdekravet.

Styrelsen henviser til, at den tabel med højdekrav ned til 40 kgs grise, som nu står til at blive udvidet, er blevet valideret af Højesteret, og derfor finder styrelsen ingen grund til at betvivle fagligheden bag.

"Derudover nævner EU-Domstolen, at retssikkerheden styrkes og forudsigeligheden øges ved fastsættelse af faste mindstenormer for indvendig højde", siger sektionsleder Jan Bay-Schmidt fra Fødevarestyrelsen.

Det har endnu ikke været muligt at få en udtalelse fra fødevareminister Mogens Jensen (S), men Landbrugsavisen.dk arbejder på sagen.

Faktaboks

Sagen opsummeret:

  • Når Fødevarestyrelsen vil lave et krav til loftshøjden for specifikt 26 og 30 kgs grise, så baserer de det på målinger fra 1991, hvor forskere har målt mellem 6 og 10 grise på mellem 25 og 34 kg.
  • Det er altså den næsten 30 år gamle rapport, der bestemmer, hvor høj en gennemsnitlig gris på enten 26 eller 30 kg er.
  • Fødevarestyrelsen har nu bestilt Aarhus Universitet til at lave ny forskning - men af grise under 26 kg.
  • Loftshøjden bliver dyr for især smågrisebranchen, fordi det sænker kapaciteten i transporterne betragteligt. Dermed skal der flere lastbiler til for at transportere samme antal grise, og det koster dyrt.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle