Seniorrådgiver: Ny viden er landbrugets trædemølle

Landbrugets trædemølle – det konstante, nedadgående pres på priserne – er en vigtig del af forklaringen på, at man kan købe et halvt kilo kødboller til 27 kroner nede i Rema, mener seniorrådgiver.

Hvordan det kan være, at kødboller i Rema kan sælges for 27 kr. for 500 gram, mens falafler lavet af kikærter koster 28 kr. for 300 gram i samme butik?

Det spørgsmål har avisen Zetland sat sig for at undersøge under det de også kalder 'kødbollemysteriet'.

En del af forklaringen, som flere eksperter giver deres på, er landbrugets konstante effektivisering og anvendelse af ny teknologi, ifølge Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

“Det er simpelthen landbrugets trædemølle. Man er tvunget til at følge med og tage den nye viden ind, ellers bliver man overhalet af alle de andre", siger Henning Otte Hansen, der også kalder det en slags forbandelse, der hviler over landmændene.

For trædemølleprincippet bider, i sagens natur, sig selv i halen. I begyndelsen er det en fordel for landmanden, men i længden aber alle andre efter, så bliver der produceret endnu mere og så falder priserne. Det tvinger igen landmændene til at finde på noget nyt, der kan øge produktiviteten, hvis de vil tjene penge – og sådan kan det så ellers fortsætte.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle