Seruminstitut ser stadig sundhedsrisiko ved hold af mink

Statens Serum Institut fastholder risikovurdering om, at minkavl medfører en sundhedsrisiko "af ukendt størrelse" for mennesker i Danmark. Det erfarer Ritzau.

Statens Serum Institut (SSI) fastholder risikovurdering om, at minkavl medfører en sundhedsrisiko "af ukendt størrelse" for mennesker i Danmark. Det erfarer Ritzau.

Vurderingen er lavet i juni. SSI har forud for forhandlinger om et fortsat forbud mod hold af mink tirsdag bekræftet, at den stadig holder.

"Det er Statens Serum Instituts generelle vurdering, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse", fremgår det af vurderingen.

I december 2020 blev et midlertidigt forbud mod hold af mink i Danmark besluttet i Folketinget. Det skete, efter at regeringen havde meldt ud, at alle mink skulle slås ned for at mindske smitte med - og mutationer af - covid-19.

Forbuddet står til at udløbe 31. december 2021, men det skal altså senere tirsdag muligvis besluttes, om det skal forlænges.

Overordnet beskriver Statens Serum Institut i sin vurdering, der altså er fra 14. juni, tre hovedrisici:

Smitte trods vaccination hos avlere og pelsere, at farmene bliver et smittereservoir, hvor smitten med covid-19 kan overleve, og at der udvikles nye mutationer i mink, der kan sprede sig til mennesker.

Vurderingen fra SSI er bestilt til at gennemgå risici for menneskers sundhed. Ikke komme med bud på, hvordan man mere sikkert kan genstarte minkerhvervet.

Også Tv2 har set det mailsvar, som Statens Serum Institut har sendt til Folketingets partier. I mailen lyder det, at "konklusionerne i den sundhedsfaglige vurdering af risiko for den humane sundhed ved en eventuel genoptagelse af minkhold efter 2021 af den 14. juni 2021 fortsat er gældende".

Minkavlerne har længe efterspurgt en afklaring på deres fremtid, og både Tage Pedersen fra Danske Minkavlere og Louise Simonsen fra Danske Mink har efterspurgt handling fra politikerne. 

/ritzau/

Faktaboks

FAKTA: SSI vurderer, at mink fortsat udgør risiko

Minkhold efter 2021 udgør fortsat en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse, fastholder SSI.

Statens Serum Institut (SSI) vurderer fortsat, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko af ukendt størrelse for mennesker.

Instituttet holder derved fast i sin seneste vurdering fra juni.

Vurderingen er koordineret med Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs punkter i vurderingen her:

* Det er SSI's generelle vurdering, at hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse.

* Overordnet vil retableringen af minkhold principielt kunne medføre tre typer af risici:

- En erhvervsrisiko i form af gennembrudsinfektioner for medarbejdere i minkerhvervet, herunder pelserier.

- Et smittereservoir, der kan give yderligere samfundssmitte blandt ikkevaccinerede personer, personer, der ikke har responderet tilstrækkeligt på vaccinen og eventuelt personer, der har aftagende immunitet efter vaccinen.

- Der kan opstå flere varianter af corona i samfundet. Sandsynligheden for nye varianter hænger direkte sammen med omfanget af virusreplikation i de værter, som smittes. Det kan i værste fald påvirke muligheden for at forebygge corona med de eksisterende vacciner.

* Det forventes, at corona fortsat vil være til stede blandt mennesker i de kommende år, og mink vil derfor også kunne blive smittet og udgøre et reservoir af corona.

* Risikoen vil variere, alt efter omfanget og den konkrete tilrettelæggelse af minkhold, ligesom udviklingen i epidemien har en betydning.

* Erfaringer fra 2020 viser, at de overvågningsprogrammer og den skærpede hygiejne, der var indført blandt mink og medarbejder - herunder brug af værnemidler - ikke kunne forhindre smitten mellem mennesker og mink.

* Selv om vaccinationen forventes udrullet i 2021, er vurderingen, at der vil florere smitte med corona i vintersæsonen blandt ikkevaccinerede personer.

* Der mangler viden om vaccinationsdækningen, vaccinernes effekt hos særligt sårbare grupper, vaccinernes varighed samt behovet for en eventuel revaccination.

Kilder: Statens Serum Institut.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle