SF-kampagne mod landbruget får viceformand op i det røde felt

SF langer ud efter landbrugets brug af sprøjtemidler i ny kampagne for at beskytte drikkevandet - viceformand i L&F er rasende.

Blodtrykket røg op over skalaen, da viceformand Thor Gunnar Kofoed i weekenden skulle tage toget i København.

"Sprøjtemidler fra landbruget truer vores drikkevand. SF siger nej til gift i vores drikkevand og ja til en natur i balance", stod der på et større reklamebanner på Hovedbanegården.

Her er der nemlig tale om en usandhed fra Socialistisk Folkeparti, mener Landbrug & Fødevarers viceformand.

"Det er rystende lavt niveau fra SFs side, at man kører sådan en skræmmekampagne, hvor man bilder folk ind, at hvis man fjerner landbrugets brug af pesticider, så løser man problemet", siger Thor Gunnar Kofoed.

nævner kun landbruget

SF lancerede for nylig en kampagne med fokus på drikkevandet. Partiet vil bruge milliarder af kroner på grundvandsparker, hvor der ikke må bruges pesticider.

Samtidig vil partiet oprense gamle punktforureninger og lave bredere screeninger af drikkevandet, fordi der bliver fundet stoffer, som ikke kommer fra landbruget.

Den sidste del er dog ikke kommet med i kampagnen på de københavnske togstationer, og det er kritisabelt, mener Thor Gunnar Kofoed.

"Det er åbenbart en god historie at skyde på landbruget, så de kan få befolkningen med sig og fremme deres egen dagsorden. Jeg synes, det er for lavt, når sandheden er noget andet", siger han.

er det mindste problem

SF skriver, at "sprøjtemidler fra landbruget truer vores drikkevand" - det er vel ikke helt forkert, når der vitterligt bliver fundet stoffer, som er brugt i landbruget?

"Det er rigtigt nok, men det er ikke de midler, vi bruger i dag, der bliver fundet. Derfor duer det ikke at udskamme landbruget for noget, vi gjorde for 30 år siden", siger Thor Gunnar Kofoed og fortsætter:

"Vi gør alt, hvad vi kan for kun at bruge midler, der ikke udvaskes, så vi er faktisk det mindste problem. I stedet burde man undersøge, hvad der er på vej ned til grundvandet, som kommer fra byggematerialer, vejtrafik og så videre".

andre kilder

Et eksempel på dette er stoffet trifluoreddikesyre, TFA, der dukkede op i en massescreening sidste år. 

Stoffet bliver brugt i kølemidler fra klimaanlæg og drivmidler fra spraydåser, men er altså havnet i grundvandet.

"Det er et eksempel på, at det er stoffer, som ikke kommer fra landbruget, der skal fokuseres på, og derfor er det under lavmålet at holde fast i en 30 år gammel dagsorden, hvor man udskammer landmænd for at fremme sig selv og lukke øjnene for alt andet", siger Thor Gunnar Kofoed.

LandbrugsAvisen har ikke kunnet træffe SFs ordfører på området for en kommentar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle