Sidste høst på Kastaniegården - Det er nok ikke en høst vi lige glemmer

Frede West har besluttet at høsten 2022 skulle være hans sidste. Fra 2023 er jorden bortforpagtet.

De sidste mange år har Mike Spuur høstet for Frede West på Kastaniegården i Soderup ved Fløng. De første ti år i sin egen mejetærsker, og de seneste tre i Frede Wests mejetærsker, der blevet købt ny for tre år siden.

- Men i år er det sidste år, hvor Frede høster. Han forpager jorden ud fremadrettet. Han er blevet 77 og hans bentøj vil ikke rigtig mere, fortæller Mike Spuur. 

Billedet er fra hvedehøsten, hvor Frede og Mike ikke længere var folk nok. Frede har under raps og byg selv kunnet køre fra og lægge i silo, men med hveden gik den ikke længere. Derfor indkaldte de Mikes kammerat, Mads Klarskov, og mikes bror, Michael Spuur.

Du kan også deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her.

- Vi har sådan set altid hjulpet Frede. Så min bror kørte korn, og Frede læssede af og Mads skovlede i siloen. Det er nok ikke en høst vi sådan lige glemmer. Der var en stemning uden lige. Den var glad og der var godt humør. Også da vi spiste, for alle måltider tog vi sammen i marken, hvor Fredes kone kom med mad og drikke, fortæller Mike Spuur. 

- Det var bare en god høstdag, som bare lykkedes. Det hele kørte, det støvede, det var tørt og det kom i hus. Os der hjælper, og som godt kan lide at hjælpe Frede, var lidt triste. Men Frede er rimeligt afklaret. Han meddelte allerede i foråret at han ville stoppe, siger Mike Spuur.

Hveden på Kastaniegården endte omkring otte ton per hektar, mens vårbyggen gav mellem syv og otte ton. 

- Men rapsen skuffede. Den gav kun 3,6 ton i snit, og det var en ny sort, som ikke bliver så høj. jeg kan ikke huske hvad den hedder. I foråret kunne vi godt se tørkepletter på den lette jord, siger Mike Spuur, som til gengæld har kunne trøste sig ved, at høsten gled som smurt. 

- Alt hvad vi har taget har været nemt at tærske. Selv rapsen, der ellers godt kan være lidt sej. Men vi fik ros for at levere ren vare, og vårbyg og hvede fik jeg også renset godt med minimalt spild.

Med de indsendte fotos deltager Mike Spuur i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Emneord

Skyd Høsten 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle