Betalt indhold af Landbrug & Fødevarer

Simon fik forbud mod at dyrke sin majsmark – men Hans Ole og Charlotte kom til hjælp

”I 2016 kontaktede kommunen os, for at vi skulle holde op med at dyrke vores jord”, siger Simon Christiansen, der er landmand i Vodskov. Se Simon og fortællingen om hans sag i videoen

Kommunen havde besluttet at realisere en indsatsplan fra 2006, for at mindske mængden af nitrat i undergrunden omkring det lokale vandværk, der ligger op til 3 landmænds marker, heriblandt Simons majsmark. I starten kom der et forslag med en pris - som de 3 landmænd ikke kunne acceptere. Men der var ikke nogen reel forhandling.

I 2017 benyttede kommunen sig så af eksproprieringsbeføjelsen og landmændene fik påbudt, at de ikke måtte sprøjte eller gøde deres jord.

Simon Christiansen, én af de tre landmænd, mente ikke at det kunne være rigtigt. Simon ville på den måde miste sin bedste majsmark og foder til sine køer. Simon selv kunne se på sine jordprøver, at hans gødskning var fint afstemt og tilbød at kommunen kunne lave nogle boringer, så de kunne se hvor meget nitrat der kom ud. Han kunne se på sine egne prøver, at indholdet var faldende.

sponsoreret Landbrug & Fødevarer

Billede: Simon Christiansen

Simon Christiansen tog fat i Hans Ole Kristensen fra AgriNord. Hans Ole hjalp Simon med at klage og skrev den grundlæggende sag der blev løftet af Charlotte Bigum Lynæs og Landbrug & Fødevarers advokater.

Det hele tog 6 år – og afgørelsen kom i oktober 2020.

Miljøklagenævnet gav ret på den måde, at kommunen burde have begrundet deres ekspropriering i forhold til virkeligheden i 2017 og ikke i forhold til deres plan fra 2006, hvor mange ting der var ændret i mellemtiden hvor bl.a. en af landmændene var gået på pension og også vandforsyningen var blevet suppleret med en boring fra et naboområde.

Nævnet siger altså, at det ikke er godtgjort, at det var nødvendigt at skride til den allermest restriktive løsning - nemlig et totalt forbud. Kommunen skal altså godtgøre hvorfor – det er det vigtigste.

”Lidt tryghed er der da i at vide, at der er nogen der kan hjælpe”, siger Simon Christiansen.

Andre landmænd kan også få glæde af, at det hermed er påvist, at man skal have hjemmel og dokumentation på plads med udgangspunkt i aktuelle forhold. Der er meget der ændrer sig over tid. Det er et grundsynspunkt der lader sig overføre på andre problematikker.

Sagen kaster også lys over problematikken med, at der er for meget nitrat i vandet - at der er tale om mange faktorer der spiller sammen. 

Den lykkelige historie er, at grundvandet bliver bedre og bedre. Der er kommet flere pumper på i Vandværket, og der bliver løbende lavet vandtjek, hvor man kan trække historiske vandanalyser. Her kan man se, at det er blevet bedre fra 2006 og til nu.

Læs også sager i samme serie her:

Emneord

sponsoreret , Landbrug & Fødevarer , majsmark , hjælp til landmanden

Forsiden lige nu