Sjællandsk gods taber millioner i overskud på rædselsfuldt landbrugsår

Gisselfeld Kloster afslutter regnskabet for 2018 med et overskud på 550.000 kr. Et tilfredstillende resultat set i lyset af sommerens tørke, lyder det.

2018 blev året hvor tørken kostede udbytte og omsætning for mange landmænd. Også Gisselfeld Kloster afslutter regnskabet for sidste år med et mindre overskud end budgetteret.

Godset slutter regnskabsåret 2018 med et overskud på 550.000 kroner. Året før var resultatet på 3,5 millioner kroner.

Resultatet for 2018 er under hensyntagen til de ekstremt vanskelige forhold i landbrugsdriften de sidste år tilfredsstillende, melder godset.

"Vi har tabt mere end fire millioner på landbrugsdriften i forhold til budgettet. Vi havde fire millioner for lidt på bundlinjen i landbruget, så de andre af vores afdelinger leverer mere end vi forventede", siger Jens Risom, adm. direktør og Godsforvalter på Gisselfeld kloster, om det lille overskud godset fik trods tørken.

Høstede halvt udbytte

Godsets landbrug oplevede skuffende udbytte på grund af vanskelige vejrforhold - først i efteråret 2017, hvor nedbørsmængder og intensitet udgjorde en kæmpe udfordring for den operationelle drift. Her var det umuligt at få sået de mængder af vinterafgrøde, der var planlagt, skriver godset i ledelsesberetningen.

Efterfølgende gjorde den ekstreme tørke i maj, juni og juli 2018, at udbyttet blev reduceret til cirka 50 procent. Også udbyttet af roer blev påvirket, dog ikke så slemt som frygtet.

"Det var et rædselsfuldt landbrugsår for Gisselfeld. Udbyttet skuffede, for vi høstede kun halvt udbytte på vores afgrøder. Vi havde en historisk tidlig høst, en historisk kort høst og en historisk ringe høst - og det halve udbytte blev tranformeret direkte ned på bundlinjen", siger Jens Risom, adm. direktør og Godsforvalter på Gisselfeld kloster til landbrugsavisen.dk.

"Og det var på grund af forhold, der ikke var i vores hænder. Vi fik kun 15 mm regn i de tre måneder, vores vækstsæson var".

God indtjening på de andre driftsgrene

Årets dårlige resultat på landbruget blev heldigvis hjulpet godt på vej af godsets andre driftgrene, hvor året gik planmæssigt.

"Det gik tilfredsstillende med de øvrige driftgre. Vores boligudlejning, skovbrug, jagtudlejning og også turismen gik godt. Eventafdelingen har leveret resultater, der var mere end tilfredsstillende", siger Jens Risom. 

Det nye udsigtstårn, der nu er færdigt bygget og officielt indviet ved statsministeren, forventes også at ville tiltrække mange gæster i 2019, hvilket også vil komme Gisselfeld til gode med forøgede besøgstal.

Undtagen på markedet for juletræer, der igen i 2018 måtte betragtes som noget nær det dårligste i nyere tid, hvilket også gav sig udslag i meget dårlig økonomi på dette driftsområde - viste sovdriften gode takter på vedproduktionen med et stigende marked både på efterspørgsel og priser, står der i ledelsesberetningen fra årsregnskabet.

Her fremgår det også, at Gisselfeld Kloster i 2018 har erhvervet 1/3 af Teglgård Woods ApS og sammen med en yderligere ejer indskudt kapital til sikring af den fremtidige drift. Formålet med erhvervelsen er at få del i den samlede værdikæde for juletræsproduktion.

Forventningerne til 2019 er, at der inden for land- og skovbrug igen vil være forbedrede markedsforhold
oven på nogle særdeles vanskelige forhold, som forventeligt vil gå i en positiv retning, skriver godset i deres årsregnskab. 

 

 

Faktaboks

Skov- og landbrug på Gisselfeld Kloster

  • En stor del af Gisselfeld Klosters indtjening stammer fra landbrug og skovdrift, fordelt på næsten 4000 hektar, skriver godset på sin hjemmeside.
  • Landbruget omfatter 9 gårde og råder over 1450 hektar, der er udlagt som jordbrug, brak, vildtagre og enge.
  • Skovdriften udgør 2350 hektar inkl. søer, moser, enge og veje - og fungerer som et traditionelt skovbrug med vedproduktion samt en væsentlig produktion af juletræer og pyntegrønt.

Kilde: Gisselfeld-klsoter.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle