Sjællandske landmænd går med i nyt biogasanlæg til 200 millioner kroner i Holbæk

Energiselskabet Nature Energy har i dag offentliggjort, at de sammen med en gruppe lokale landbrug er i gang med at investere 200 millioner kroner i et nyt biogasanlæg nord for Kvanløse. Anlægget vil hvert år omdanne 450.000 ton organisk affald til grøn biogas, der kan varme mere end 10.000 hjem op.

Et nyt biogasanlæg med et bagland af lokale landbrug er nu på vej til Holbæk.

Når anlægget er fuldt udbygget, kan det hvert år modtage 450.000 ton organisk affald fra Holbæk og andre kommuner.

Affaldet kan fx bestå af gylle eller madrester, som anlægget omdanner til grøn biogas. Biogas, som blandt andet kan give CO2-neutral opvarmning af 10.000 huse.

Det skriver Nature Energy i en pressemeddelelse.

"I Holbæk Kommune er fremtiden grøn. Vi er gode til at sortere vores affald, og med det nye biogasanlæg kan vi nu omdanne husholdningsaffald og landbrugets gødning til biogas, der hvert år kan give varme til 10.000 hjem, og samtidig reducere vores CO2-udledning med 12 procent", udtaler Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.

Skaber 220 arbejdspladser

Med anlægget kommer også nye grønne job til kommunen. Modelberegninger viser, at etableringen af biogasanlægget alene i anlægsfasen vil skabe mere end 220 byggearbejdspladser, og mere 70 faste arbejdspladser, når anlægget er fuldt udbygget.

"Holbæk Kommune har i forvejen mange grønne virksomheder, og området udvikler sig hele tiden. For mig er det nye biogasanlæg endnu et bevis på, at den grønne omstilling går hånd i hånd med vækst og jobs, og kommunalbestyrelsens beslutning om at Holbæk Kommune bliver en grønnere kommune”, siger John Harpøth, der er formand for Udvalget for Klima og Miljø.

Biogasanlæg er vigtigt for økologien

Foruden den grønne biogas, har biogasanlægget i Holbæk en grøn sidegevinst – gyllen og madresterne bliver til grøn gødning, som er mere effektiv, lugter mindre og som er bedre for miljøet og klimaet.

Den grønne gødning er særligt vigtig for økologiske landmænd, da de ikke kan bruge kunstgødning, som andre landmænd. Skal væksten i økologien fortsætte, skal økologerne have bedre adgang til grøn gødning.

"Udover den grønne biogas, laver vores biogasanlæg også grøn gødning, som indeholder mindre metan – det er godt for klimaet, og mindsker udvaskningen af næringsstoffer – det er godt for grundvandet", siger Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Nature Energy.

"Vi forventer, at en ikke ubetydelig del af den grønne gødning fra anlægget her i Holbæk kan komme fra en selvstændig økologisk linje. Det er en rigtig god nyhed for de mange økologiske landmænd her i Nordvestsjælland. Med mere grøn gødning til rådighed i Nordvestsjælland, kan væksten i økologien fortsætte".

Biogasanlægget har således stor betydning for de lokale landbrug, som ser positivt på, at der nu er udsigt til at etableringen af et biogasanlæg i Holbæk Kommune kan blive en realitet.

"Vi er glade for, at vi med dagens aftale for alvor kan komme videre med etableringen af biogasanlæg i Kvanløse. Anlægget vil være godt for miljøet, og så giver det et gødningsprodukt, der kan forbedre udbyttet med op til 15 pct. Biogasanlægget bliver derfor en gevinst for både miljøet og bundlinjen", siger Klaus Pedersen, formand for Sjællandske biogas.

Som en del af Danmarks grønne omstilling er Nature Energy ved at opføre biogasanlæg i hele landet. Anlægget i Holbæk bliver Nature Energy’s første biogasanlæg på Sjælland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle