Skånsom brite valgt til nedbørsfattigt gods

De engelske Mzuri-såmaskiner, som er lavet til at køre efter strip-till princippet, er ved at få tag i Danmark. På Lercenborg Gods ved Kalundborg er erfaringerne gode.

Der lå gode grunde bag, da man på Lerchenborg Gods ved Kalundborg for omkring halvandet år siden valgte at gå den pløjefrie vej. Beslutningen medførte også investering i en ny britisk strip-till såmaskine, en firemeters Mzuri Pro Till, som man har gode erfaringer med på godset.

»Vi har ellers været meget konventionelle i vores verdensbillede, men vi bor i et meget nedbørsfattigt område, og vores afgrøder har ofte været meget længe om at komme op, så vi ville gerne have et system, hvor vi kan placere frøene i jorden uden at tørre jorden ud«, siger godsejer Christian Lerche, Lerchenborg Gods.

Godset fik den engelske maskine leveret sidste år, og godsets driftsleder, John Haugaard, vurderer, at maskinen nok har været over 600 ha, og fremover kommer den i gennemsnit til at så omkring 220 ha om året - korn, byg, hvede, raps, hestebønner.

Men det var lidt af en tilfældighed, at valget faldt på Mzuri og ikke et andet mærke.

»Anders Højte fra FMR Maskiner viste os den, og vi fik den på prøve. Så jeg overvejede ikke andre. Det har også vist sig, at den kan placere frø og gødning i lige præcist den dybde, vi gerne vil have det. Men vi kunne nok godt have tænkt os en større gødningstank«, siger godsejeren.

»Noget af det særlige ved den er også, at den åbenbart hovedsagelig er bygget til at køre i stiv jord, men at den også på lettere jorder gør det godt. Jeg har set den rykke sten op på størrelse med hjulene på en Morris Mascot uden at få en skramme. Den er ekstremt stærkt bygget«, siger driftsleder John Haugaard.

Penge at spare

Hos Mzuri kalder man sig specialister i conservation agriculture, som går ud på at forstyrre jorden så lidt som muligt, og producerer en række maskiner til pløjefri dyrkning og minimal jordbehandling, altså maskiner, som kan tilså og gødske den ubehandlede mark i striber og lade resten af jorden stå uberørt. Man holder på fugtigheden ved at undgå at harve jorden op, og der er både diesel og tid at spare, når man kan nøjes med én overkørsel.

»Der satses først og fremmest på Pro Till såmaskinen. Det er simpelthen den maskine, som kan gøre den største forskel på det danske marked. Maskinen vil i de fleste tilfælde kunne spare landmanden for et sted mellem 800 og 1.200 kroner pr. ha, når alt er indregnet. Det er vigtigt i dette regnestykke, at man ser både på kapacitet, dieselforbrug, simplificering af maskinparken osv.«, siger maskinhandler Anders Højte, FMR Maskiner, Nykøbing Falster.

Faktaboks

3 egenskaber ved Mzuri Pro Till

  1. Besparelse: Maskinen kan ifølge producenten spare landmanden for 800 til 1.000 kr. i etablering pr. hektar, alt indregnet.
  2. Fleksibel: Strip till maskinen er fleksibel. Ønsker man minimal bearbejdning, kan den forreste tand justeres, så man kommer tæt på no till.
  3. Import: Efter tidligere import i mindre skala har FMR Maskiner i Nykøbing F. nu importen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle