Skabernäs høstede knap otte ton/ha i brødrug og 8,4 ton/ha i vinterhvede

Høsten har budt på middeludbytte i brødrug og lidt over middel i hvede - men for lidt protein

»Vi er nu færdige med at høste rødsvingel, raps, rug og hvede. Og er nu i gang med maltbyg, selv om vejret er lige så ustadigt som i Danmark. Så vi høster mellem bygerne med en vandprocent på 16-20,« siger Martin Rosenmejer fra svenske Skabernäs.

»Noget af byggen giver rigtig godt, men vi har også noget, der ikke er helt så tilfredsstillende. Så det ender nok på et middeludbytte,« siger han og gætter på 5,7-5,8 ton/ha i gennemsnit. Efter byggen følger havren som sidste kornafgrøde, og den er også klar til høst.

Brødkvaliteten holdt i rugen

Brødrugen endte med at give 7,8 ton/ha i snit, hvilket er middeludbytte for bedriften. Brødkvaliteten holdt, faldtallet lå på 250-310, og der var ingen meldrøjer.

»Vi har haft det meget tørt i sommer, og det er gået ud over kerneindlejringen og taget toppen af udbyttet. Potentialet på marken var større, men man kan ikke klage over middeludbytter.«

Hveden har givet 8,4 ton/ha i snit, og det er lidt over bedriftens gennemsnit. Halvdelen var til brød og halvdelen til fremavl.

»Desværre var hvedens proteinindhold ikke højt nok til brød, så det må gå til noget andet,« siger han og tilskriver også det sommertørken. Som også var årsag til en meget svingende kernestørrelse og et ret så underudviklet topskud.

Sår 800 hektar raps

Rapsen gik Martin Rosenmejer i gang med at så 1. august. Og der er nu tilsået ca. 500 hektar ud af de i alt 800 hektar, der skal sås med raps.

»Rapsen etableres pløjefrit med en Horsch Tiger med frøsåkasse. Så det bliver til fem hektar i timen.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle