Skal sikre fødevaresikkerheden: EU udsætter krav om fire procent brak

EU-Kommissionen har foreslået at udsætte kravet om fire procent brak til 2024. Det sker for at øge produktionen af korn i lyset af Ukraine-krisen.

Efter anmodning fra EU-medlemsstaterne har EU-Kommissionen foreslået en midlertidig og kortvarig undtagelse fra reglerne om sædskifte og fire procent brak til 2024.

Kravet skulle have trådt i kraft fra 2023.

Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen har valgt at udsætte kravet, for at sikre en høj kornproduktion inden for EU.

Virkningen af udsættelsen anslås til at sætte 1,5 millioner hektar tilbage i produktion i forhold til i dag. 

- Det globale fødevaresystem står over for store risici og usikkerheder, som især stammer fra krigen i Ukraine, hvor der i den nærmeste fremtid også kan opstå spørgsmål om fødevaresikkerhed, skriver Kommissionen.

Ifølge Kommissionen vil "hvert ton korn produceret i EU bidrage til at øge fødevaresikkerheden på verdensplan", lyder det.

Kommissionens forslag vil nu blive sendt til EU-medlemsstaterne, inden det formelt vedtages. Den danske regering og Folketinget skal altså formelt godkende forslaget, før det gør sig gældende herhjemme.

Ifølge Landbrug & Fødevarers EU-chef Niels Lindberg Madsen oplyste kommissæren på et rådsmøde i mandags, at et konkret forslag til udsættelse allerede var udarbejdet og lå klar og ventede på at blive godkendt af de øvrige kommissærer.

Kommissionen har nøje afvejet hensynet mellem den globale fødevaresikkerhed og beskyttelsen af biodiversitet og jordkvalitet, inden man har truffet beslutningen, lyder det i meddelelsen.

Det er blandt andet derfor, brak-udsættelsen kun gælder i 2023.

- Selvom vi er i en ekstraordinær situation med hensyn til fødevaresikkerhed, er vi nødt til at fortsætte overgangen til en robust og bæredygtig landbrugssektor i overensstemmelse med jord til bord-strategien og biodiversitetsstrategier og naturgenopretningsloven, skriver Kommissionen.

Opdateret klokken 09:37

Faktaboks

  • Ruslands invasion af Ukraine har udløst en kraftig stigning i råvarepriserne og har haft stor indflydelse på udbud og efterspørgsel efter landbrugsprodukter på globalt plan.
  • Især er den globale hvedeproduktion i fare både på grund af forsyningschokket, der skyldes størrelsen af ​​Ukraines og Ruslands andel på hvedemarkederne.
  • Derudover er også især priserne på naturgas, kvælstofgødning og oxygen steget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle