Skal vi dyrke mad eller benzin ?

Bioenergi.

Brasilien har som tidligere omtalt i LandbrugsAvisen en førerposition, og USA følger hastigt efter. Allerede til næste år forventes over halvdelen af den rekordstore amerikanske majshøst at blive brugt til bioenergi. EU er på vej, og som det kan læses i dagens LandbrugsAvisen, vil også danske investorer springe på vognen. Det øger efterspørgslen, hvilket uvægerligt også øger priserne.

Hvis bioenergien virkelig får fat - og med planer i både USA og EU om at hente over 10 procent af brændstoffet fra bioenergi tyder alt på det - får det virkninger kloden over. Mest dramatisk har man set det i Mexico, hvor prisen på majsmel, der er de fattiges vigtigste næringskilde, er blevet fordoblet. De sultne har gennemført højrøstede demonstrationer i Mexico City.

Euro-parlamentarikeren Margrethe Auken (SF) har rutinemæssigt benyttet lejligheden til at skælde landbruget ud. "Bilerne stjæler majsen fra de fattige", citerede www.landbrugsavisen.dk hende for. Unægtelig et billigt point efter i årtier at have bebrejdet Vestens landbrug, at man solgte varerne for billigt og derfor ødelagde markedet for u-landenes bønder. Nu er det også galt at sælge for dyrt. Somme tider er det altså for nemt at være politiker.

Men Auken har ret så langt, at vi selvfølgelig skal have alle virkninger med, når vi diskuterer bioenergi. Vi har i årtier vænnet os til at have kornoverskud - hvad vil der ske, hvis vi bevæger os i modsat retning? Håndteret rigtigt kan det blive en enestående chance til at gøre landbruget verden over mindre afhængigt af støtte og give u-landenes landbrug et skub fremad. Behov for højere udbytter bør bestemt ikke betyde, at man slækker på kravet til miljørigtig produktion - men det vil være fint, hvis det igen bliver en æressag for en planteavler at dyrke så høje udbytter som muligt. Til både mad og brændstof.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle