Skarp konkurrence sænker igen overskuddet hos Brdr. Ewers

Omsætningen i Brdr. Ewers fortsætter med at stige, mens overskuddet falder. Årsagen findes i skarp konkurrence om stadigt færre landmænd, forklarer direktør.

Det er benhård konkurrence om færre kunder, der betyder, at overskuddet falder hos den sønderjyske foderstofvirksomhed Brdr. Ewers, selvom omsætningen fortsætter med at vokse.

Det er i hvert fald forklaringen fra den ene af brødrene, direktør Hans Otto Ewers, efter regnskabet for 2019 viser et pænt overskud på over 24 mio. kr.

Lidt mindre pænt bliver det dog, når man tager for øje, at overskuddet i 2015 lå på over 48 mio. kr., mens omsætningen siden er vokset fra 1,4 mia. kr. til over 1,6 mia. kr.

"Det, vi er glade for, er, at vi har en stigende omsætning og dermed holder vores markedsandel i et meget konkurrencepræget marked. Der bliver færre kunder at handle med, og konkurrencen giver en mindre indtjening. Derfor synes vi, at det er et rigtig fint resultat", siger Hans Otto Ewers.

bedre end konkurrenter

Direktøren forklarer, at også valutasvingninger i bl.a. dollarkursen samt en lavere kornpris har spillet ind på regnskabet.

"Der er rigtig mange ting, der skal harmonere i den forretning, vi har i dag. Derfor synes vi, at vi er kommet fint ud af det her og holder omsætningen i et år, hvor kornet var billigere. Sammenligner vi os med vores konkurrenter, ligger vi bedre, så vi kan ikke klage", siger direktøren og sender en kærlig tanke til de 160 ansatte i Brdr. Ewers:

"Uden dem ville vi ikke kunne det her".

flere efterafgrøder, mindre korn

For det kommende år forventer Brdr. Ewers at ligge på cirka samme niveau, men der er flere ubekendte faktorer.

F.eks. vil en våd høst giver flere tørringsindtægter, ligesom regerings nye miljøplaner kan spille ind.

Med flere efterafgrøder og dermed flere vårafgrøder vil udbyttet af korn uundgåeligt falde, mener Hans Otto Ewers.

"2020 er sådan set kommet godt fra land, men kigger vi ind i 2021 med de nye miljøplaner, så vil vi få mindre korn, ligesom gødningsmængderne også vil falde. Det får en indflydelse", siger direktøren og tilføjer:

"Så er der corona, som vi kommer til at mærke seks til ni måneder efter. Køerne og grisene skal have samme foder, men vi kan allerede se nu, hvordan afregningspriserne for mælk og kød er faldende. Vi er positive, men der er ting, vi holder øje med".

tror stadig på kina

Et andet ben af forretningen hos de driftige sønderjyske brødre er svineproduktionen i Kina, Scandinavian Farms, som Brdr. Ewers er hovedaktionær i. 

Her ligger regnskabet for 2019 endnu ikke klar, men Claus Ewers mener, at tabet for 2019 kommer til at ligge på et trecifret millionbeløb, da man var nødt til at afvikle besætningen pga. sygdomme.

"Status er nu, at vi har fået 700 avlsdyr derud indenfor de sidste 14 dage, og så starter vi stille og roligt op igen", fortæller han og fortsætter:

"Vi er ikke naive, vi ved godt, at der er en risiko, da afrikansk svinepest ikke har forladt Kina endnu, men vi har en meget stærk tro på, at vi kan holde sygdommen fra døren med den ledelse, vi har derude, og de tiltag, vi har iværksat".

ro i aktionærgeledderne

Selvom det har været bekosteligt for aktionærerne i Scandinavian Farms, så glæder Claus Ewers sig over, at alle stadig er med ombord.

"Vi har kigget hinanden i øjnene og er blevet enige om at fortsætte. Det er positivt, selvom det ikke har været nemt, for der kan godt opstå uenigheder i en aktionærgruppe, hvis man ikke vil det samme. Det kan blive kompliceret og give dårlig stemning, men det har vi heldigvis været fri for", siger han.

Claus Ewers fortæller desuden, at man formentlig sender omkring 350 avlsdyr mere til Kina omkring 1. november.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle