Skat tog fejl: Lån til overkurs slipper nu for smæk

Gevinsten ved et realkreditlån til overkurs bliver endnu større, efter Skattestyrelsen nu erkender, at omkostningerne til lånet kan trækkes fra.

Hvis du er en af de landmænd, der har taget realkreditlån til en kurs over 100, er det helt efter bogen muligt at trække omkostningerne i forbindelse med lånet fra gevinsten og dermed slippe billigere i skat.

Det er resultatet af et samarbejde mellem Seges og DLR-kredit, der ikke uden videre godtog Skattestyrelsens praksis med rutinemæssigt at afvise de selvangivelser, hvor omkostningerne var trukket fra. Sammen gik Seges og DLR til Skatterådet - det, der i gamle dage hed Ligningsrådet - og fik i rådets svar medhold i, at der skam er fradrag.

»Der er rigtig mange landmænd, der optager lån til overkurs, og hvor denne overkurs skal beskattes. For dem er det virkelig glædeligt, at omkostningerne nu kan trækkes fra«, forklarer skatteekspert Jens Jul Jacobsen fra Seges.

"Alt efter lånets størrelse og kursen kan der være tale om gevinster på titusindvis af kroner".

Mange lån til overkurs

"På grund af de lave renter udstedes mange lån til en overkurs, fordi de underliggende obligationer udstedes med et rentetillæg, så obligationskøberne alligevel får et udbytte. Forskellen mellem lånet hovedstol og lånets faktiske størrelse, der på grund af overkursen er større end hovedstolen, skal efter reglerne beskattes, men man kan altså roligt trække sine udgifter til lånet fra inden", fastslår Jens Jul Jacobsen.

Reglerne forklares bedst med et aktuelt eksempel hentet fra Seges:

En landmand, der optager et realkreditlån til en kursværdi på 2.808.000 kr. til kurs 101,5468 får udbetalt 2.851.434,14 kr.

Overkursen er her 43.434,14 kr., som Skattestyrelsen mente var en skattepligtig gevinst. Men nej, siger Skatterådet, landmanden må gerne trække sine omkostninger fra.

I det konkrete eksempel løber kurtage, stiftelsesprovision og lånesagsgebyrer op på 15.300 kr. Dette beløb kan landmanden trække fra låneprovenuet fra før på 43.434,14 kr. Resultatet er at det skattepligtige beløb nu er reduceret med en tredjedel til 28.134,14 kr.

"Hvis landmanden her har en marginalskat på kapitalindkomst på 42 pct., giver det en skattebesparelse på 6.426 kr. Når man så ser det i forhold til, at omkostningerne ofte er højere, og at lånene kan være meget større, viser det noget om, at der er meget at hente", forklarer Jens Jul Jacobsen.

Gamle sager genoptages

I et andet eksempel fra virkelighedens verden optog en landmand et lån på 2.842.000 kr. til variabel rente og kurs 100,5010. Det gav en overkurs på 14.238 kr., men da låneomkostningerne samtidig løb op på i alt 18.000 kr., var der ikke noget at beskatte, og landmanden kunne nøjes med et rundt nul på selvangivelsen.

Skulle man nu allerede have selvangivet i overensstemmelse med Skattestyrelsens - fejlagtige - opfattelse, er det efter Jens Jul Jacobsens vurdering muligt at få sager genoptaget helt tilbage til 2017.

Sidste frist er 1. maj i år.

Læs om sagen her:  Abonnenter på Landbrugsinfo.dk kan læse mere om sagen ved at søge på ’Fradrag for omkostninger ved overkurslån’.

Faktaboks

Overkurs-reglen på 10 sekunder

  • På grund af det lave renteniveau udstedes mange lån til en overkurs, fordi de underliggende obligationer udstedes med et rentetillæg. Hvis der ikke ligger et lånetilbud, der opfylder undtagelser i bestemmelsen, sker der beskatning. 
  • Da der nu er sikkerhed for, at der er fradrag for omkostninger, vil denne beskatning være væsentligt formindsket (idet omkostningerne ofte opvejer overkursen). 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle