Skatteekspert: Snyd ikke dig selv i skat

Seges har samlet en masse gode bud på, hvordan skatten kan optimeres inden for lovens rammer.

Hvis din datter eller sønnike skal starte på eksempelvis jurastudiet efter sommerferien, kan det godt betale sig at lade en del af betalingen for at hjælpe i høst være, at far og mor betaler lønnen i studiebøger i stedet for kroner. For forældrene gør det ingen forskel økonomisk, men den studerende slipper for at betale indkomstskat.

"Der er ingen tvivl om, at det vil være en velkommen håndsrækning for den unge", siger skatteekspert Anna Boel fra Seges.

Anna Boel har på vegne af skatteafdelingen samlet et helt katalog over de muligheder, der helt efter bogen kan bruges til at optimere skatten. Hun understreger, at de mange muligheder i idékataloget, som man kan finde på landbrugsinfo, hverken er finter eller noget, der er i nærheden af snyd.

Fif og finesser

"Skattereglerne eksisterer, og derfor er der blot tale om fif og finesser til at bruge de lovgivne skatteregler til at fintune skatten", forklarer Anna Boel.

I det tænkte eksempel skal sønnen eller datteren, der får 10.000 kr. for at hjælpe til i høsten, betale omkring 4.000 kr. i skat, hvis aflønningen falder i kontanter.

Men hvis man i stedet aftaler, at aflønningen sker i særlige uddannelses-naturalier, kan forældrene i stedet for skattefrit betale studiebøger for 10.000 kr.

At jura er valgt som eksempel er blot for at understrege, at uddannelsen ikke behøver at være landbrugsrelateret.

"Det vigtigste er, at det er far eller mor, der køber bøgerne, og at det er deres navn, der står på fakturaen. Hvis det er den studerende selv, der står på bonnen, så gælder reglen ikke", understreger Anna Boel.

Grundig oversigt

Idé-kataloget er lavet i stikordsform og forudsætter et godt kendskab til beskatningsreglerne.

Listen er heller ikke nødvendigvis udtømmende, men dog så omfattende, at man i Seges har til gode at få en henvendelse om forglemmelser eller oversete regler fra de skattefolk i DLBR-virksomhederne, som listen er tiltænkt.

Forhøjet afskrivning

En af de regler, som Anna Boel fremhæver som ny, er den forhøjede afskrivning ved køb af fabriksnye driftsmidler med levering inden udgangen af 2022.

Ifølge en ny lov, der har virkning for driftsmidler leveret efter 23. november 2020, kan man afskrive på et grundlag på 116 pct. For at bidrage til at fremme den grønne omstilling omfatter adgangen til forøgede afskrivninger ikke maskiner, der drives af fossile brændsler. Driftsmidler med nummerplader, f.eks. en traktor, er dog omfattet af de særlige regler. Biler er ikke.

Men køber man eksempelvis en ny plov til 500.000 kr., har man altså mulighed for at afskrive et beløb på 580.000 kr. Et andet eksempel er en eldreven motorsav til 10.000 kr., der kan afskrives med 11.600 kr. Men her er det vigtigt at understrege, at reglerne ikke gælder, hvis saven kører på benzin.

Udlejningsejendomme

Endelig fremhæver Anna Boel også de nye regler, der gælder inden for udlejningsejendomme.

Hvis man er en af de landmænd, der i de sidste års økonomiske optur har investeret i en udlejningsejendom, er det i skattereglerne muligt at lave sin egen lille optimeringsstrategi ved at få lavet nødvendige småforbedringer ret hurtigt, fordi der er en særregel om et større fradrag inden for de tre første år.

Faktaboks

Skat: masser af fif og finesser

  • Listen ’Inside Skat 2021-11: Idéer til dine kunder’ kan findes på landbrugsinfo.dk. Listen er et idé-katalog med forslag til, hvordan man bruger skattereglerne optimalt og sparer i skat.
  • På listen, der opsummerer reglerne inden for både løbende drift, ophør, ansættelse, moms, afgifter og formueforhold, er der knap 60 forskellige bud på, hvilke skatteregler man med fordel kan undersøge, om man kan få glæde af.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle