Skil de gode læs maltbyg fra

Infrarød sensor i mejetærskeren viser, hvor meget protein der er i det aktuelle læs.

Skal hele kæden i planteavlen optimeres, er det ikke nok at kikke på udbyttet. I visse afgrøder er indholdet af eksempelvis protein eller olie endnu vigtigere. Dette problemg viste argentinske Tecno Cientifica en smart løsning til.

»Vi kortlægger afgrødens kvalitet i de forskellige områder af marken med en infrarød sensor i kornelevatoren,« forklarer direktør Gustavo Caneda og tilføjer:

»Det er vigtigt at optimere dyrkningen efter kvalitet. Derfor skal man vide, hvilke områder af marken hvor der skal sættes ind for at forbedre kvaliteten. Man skal dog også vide, hvilke områder der skal arbejdes på for at bevare den.«

Fordel efter protein eller fugt

Under kørslen får mejetærskerpiloten konstant information om eksempelvis proteinindholdet i byggen. Det logges som et udbyttekort, ligesom programmet udregner gennemsnittet for det aktuelle læs i korntanken.

På den måde er der mulighed for at sortere læssene, så man ikke blander foderbyg med maltbyg i kornlageret.

»Salgspriserne vil tit kunne forbedres, når man med det samme kender kvaliteten og samtidig kan splitte høsten op i partier,« understreger Gustavo Caneda.

Systemet har været på markedet et år og er først og fremmest blevet anvendt til kortlægning af olieindhold i sojabønner.

Det har dog også bevist, at det kan måle fugt og protein i korn samt stivelse og olieindhold i majs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle