Skilt i buffet forarger landmand: En skræmmekampagne mod pesticider

Et skilt i en buffet på hotel Comwell Rebild Bakker antyder, at konventionelle landbrug, i modsætning til økologiske, sender sprøjtegifte ned i grundvandet. En useriøs skræmmekampagne ifølge ekspert.

’For hver liter økologisk yoghurt du spiser, skånes 200 liter grundvand for rester af sprøjtegifte’.

Sådan står der på skiltet, som den unge landmand Christian Madsen blev mødt af, da han sidst i februar gik i morgenmadsbuffeten hos hotel Comwell Rebild Bakker.

Christian Madsen, der er konventionel landmand på gården Tidsvilde ved Vejle, var på familietur, da han faldt over skiltet.

”Jeg står lidt søvnig midt i morgenmaden og får den serveret og tænker: Det kan ikke passe. Det har da ikke noget med virkeligheden at gøre”, siger Christian Madsen til landbrugsavisen.dk.

Føler sig beskyldt

Skiltet får Christian Madsen og flere andre landmænd, der tilfældigt er til stede i restauranten, til at føle sig beskyldt for at forurene grundvandet, selvom de overholder dansk lovgivning for sprøjtemidler.

”Det er det, jeg ikke kan lade være med at reagere på. Jeg er konventionel landmand, og vi får hug alle steder fra”, siger landmanden og fortsætter:

”Jeg ser det som en beskyldning mod mig, om at jeg forurener grundvandet. Og det gør jeg jo ikke, jeg bruger kun de midler, der er godkendt af miljøstyrelsen. Det rammer mig som producent, når jeg ser sådan noget.”

Useriøs skræmmekampagne

Comwell Rebild Bakker oplyser, at tallene stammer fra Danmarks Naturfredningsforening. Tal som er en del af Økologisk Landsforenings økologi-kampagne, fortæller Poul Henning Petersen, Landskonsulent, Planteværn hos Seges.

Rationalet er ifølge Poul Henning Petersen, at når man ikke sprøjter, så kommer der heller ikke pesticider i grundvandet. Og den logik fejler som sådan ikke noget. 

Det er den underliggende beskyldning mod det konventionelle landbrug, der er lidt ufin.

”Tallet og udregningen er sådan set fin nok, det har jeg ingen grund til at betvivle. Det er formuleringen, der er problematisk”, siger landskonsulenten.

”Jeg mener, det er useriøst, når man indirekte siger, der er pesticider under alle konventionelle arealer. Det er en unødvendig skræmmekampagne”.

Comwell Fjerner ikke skilt

PR og kommunikationsansvarlig hos Comwell, Simon Verheij, bekræfter, at Christian Madsen tog kontakt til hotellet for at få en forklaring på skiltet.

”Jeg vil som ansvarlig gerne dykke ned i det og undersøge om fakta er rigtige. Vi er allerede i dialog med både Dansk Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening om, hvad der står til grund for formuleringen, og om der indirekte ligger en påstand mod de konventionelle landmænd”, siger Simon Verheij.

Men det får ikke hotellet til at fjerne skiltet.

”Vi er ikke interesserede i at støde det konventionelle landbrug. Men det er bare et lille skilt med fun facts (sjove fakta, red.), og det her bliver noget værre tal-nørderi og påstand mod påstand mellem to organisationer. Der ønsker vi ikke at tages som gidsel”, siger han.

Gamle stoffer i grundvandet

Poul Henning Petersen, Landskonsulent hos Seges, understreger, at det i en diskussion som denne er vigtigt ikke beskylde de nuværende konventionelle landmænd for fortidens sprøjtesynder. 

De mange fund af pesticider i grundvandet, som der blev skrevet en del om først på ugen, er nemlig ifølgelig ham ofte nogle, man vil finde nær både byer og landbrug – også økologiske:

”En del af de her stoffer er nogle, vi alle sammen er skyld i. Nogle har været brugt i landbruget, som desphenyl-chloridazon brugt til roer, der blev forbudt i 2006. Men fordi de er så langsomt nedbrydelige, er det noget, man vil have problemer med i vandforsyningerne i mange år”, siger landskonsulenten.

”Så det her skilt argumenterer modsat end vi har indrettet os på. Vi har en række grænseværdier, og heldigvis er størstedelen af grundvandet helt uden målbare pesticidrester af de midler, som de må bruge nu”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle