Skov Gruppen gør klar til global insektvækst

Ventilationsfirmaet er efter første store projekt på dansk jord klar til at udnytte, at man andre steder på kloden også ser stigende interesse i insektproduktion til foderproteiner.

Skov Gruppen leverer ventilationsløsningen til Enorm Biofactorys kommende insektproduktion, der både bliver Nordens største og Danmark første kommercielle anlæg.

Og ifølge adm. direktør Leo Østergaard rører insektproduktion på sig globalt.

”Det er i sit tidlige stadie, men i både Asien og Europa - faktisk også i Amerika - bevæger stadig flere sig ind på markedet. Store virksomheder investerer i insektproduktion, men vi ser også landmænd begynde at vise interesse, fordi de kan bruge restprodukter til at producere foderproteiner til sig selv”, siger Leo Østergaard.

Med en omsætning på 981 mio. kr. i regnskabsåret 2020/21 præsterede Skov Gruppen igen den hidtil største omsætning.

Med fra starten

Enorm Biofactorys anlæg vil efter planen står klar i 2023. DLG bliver ny storaktionær i ingrediensvirksomheden, som via en finansieringsrunde har samlet 370 mio. kr. til projektet. De færdige produkter skal anvendes som ingredienser i foderet til dyr.

Skov Gruppen har siden 2020 haft et partnerskab med Enorm, hvor man har udviklet ventilations- og produktionsudstyr til Enorms pilotanlæg, hvor man primært producerer soldaterflue-larver. Det har ifølge Leo Østergaard givet den nødvendige viden og kompetencerne til at implementere løsningerne i storskala-anlæg.

”Der er stort vækstpotentiale i insektproduktion, og derfor er der et stort forretningspotentiale i det for os som leverandør af ventilation”, siger Leo Østergaard.

Ventilation er afgørende

Et kendetegn ved insektproduktion er, at larverne omdanner biomasse-restprodukter til protein på en yderst effektiv måde. Det er en produktionsform, hvor luftkvaliteten hurtig forringes, og hvor der genereres meget fugt og varme. Produktionen kræver et effektivt ventilationsanlæg med et højt og ensartet luftskifte, der sikrer gode produktionsforhold i hele stalden.

”Vores baggrund inden for landbruget har lært os, at det er vigtigt at kunne levere komplette kost- og energieffektive ventilationssystemer med udgangspunkt i dyrenes behov. Det er væsentligt for at vores kunder opnår en profitabel produktion”, siger Leo Østergaard.

De planlagte produktionsfaciliteter dækker et areal på 24.000 m2. Enorm forventer at kunne levere 36.000 tons larver om året. Anlæggets grønne profil optimeres via luftrensning og varmegenvinding, der giver en minimal påvirkning af miljøet og optimal udnyttelse af ressourcerne. 

Bidrager til grøn omstilling

Produktion af insekter til dyrefoder er en alternativ proteinkilde i den grønne omstilling af dansk landbrug; men også en produktionsform med et stort globalt potentiale.

”Vi forventer, at vores kost- og energieffektive løsninger kommer til at bidrage til den globale udbredelse af insektproduktion, og dermed landbrugets grønne omstilling”, siger Søren Smedegaard, direktør for forretningsudvikling hos Skov Gruppen.

Planerne med interessante internationale kunder og forventer, at flere projekter bliver realiseret i de kommende år. Senest har man i denne uge været i USA.

”På linje med grise, fjerkræ og kvæg arbejder vi på at gøre insekter til et nyt globalt forretningsområde for Skov, og med projektet til Enorm er vi kommet godt fra start”, siger Søren Smedegaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle