Skovfolk advarer: Skovens evne til at binde CO2 falder svarende til 250.000 biler

De danske skove bliver mindre effektive til at binde CO2, hvis det ikke er økonomi i at plante hurtigvoksende hjælpetræer i nye skove.

Beregninger fra HedeDanmark viser, at den nuværende klimapolitik vil betyde, at en CO2-udledning svarende til udledningen fra 250.000 personbiler om året, fremover ikke bindes af skovenes træer, med mindre den nuværende energipolitik bliver revideret.

Det skriver HedeDanmark i en pressemeddelelse.

Hjælpetræer suger CO2

Forklaringen skal findes i de ’hjælpetræer’, som i dag plantes både i nye skove og i eksisterende skov. Hjælpetræerne opsuger CO2, og når de har udtjent deres værnepligt, bliver de lavet til flis og brugt på varmeværker til energi. Dermed er de med til at erstatte fossile energikilder som olie, kul og gas.

Men med de nuværende energipolitik bliver der ikke længere lavet lokale fjernvarmeværker, der bruger flis. I stedet for vil de i fremtiden anvende fossil gas som supplement til varmepumper, skriver HedeDanmark.

Når hjælpetræerne ikke længere kan sælges som flis, forsvinder skovejernes økonomiske incitament til at plante dem. Og dét er dårligt nyt for Danmarks evne til at imødegå klimaforandringerne. De ekstra hjælpetræer er nemlig med til at tune skovens CO2-støvsuger gevaldigt.

HedeDanmarks beregninger

HedeDanmark gennemfører jævnligt opmålinger i skovene for at overvåge træerne vækst. Fra de data er det muligt at regne sig frem til, hvad konsekvenserne af den eksisterende energipolitik er.

I Danmark ny- og genplantes der cirka 5.500 hektar om året, og HedeDanmark anslår, at cirka 60 procent af arealet bliver plantet med hurtigvoksende hjælpetræer.

"På sigt betyder det derfor, at vi mister en sugeevne fra skovene på cirka 500.000 ton C02 om året, hvis man ikke længere planter hjælpetræer. Det vil man kunne læse direkte i det nationale CO2-regnskab. Politikerne skal derfor ud og finde den CO2-besparelse et andet sted", skriver HedeDanmark i pressemeddelelsen.

Det svarer nogenlunde til udledningen fra 250.000 biler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle