Skovrider om dødt krondyr i vildsvinehegnet: Det kan ikke undgås

To jægere opdagede lørdag morgen et krondyr, som var dødt efter, det hang fast i vildsvinehegnet. En uundgåelig risiko, kalder skovrider ved Naturstyrelsen det.

Det var et trist syn, der mødte jægerne Kenneth Nielsen og Hans Erik Mikkelsen, da de lørdag var på jagt ved Frøslev Plantage ved den dansk-tyske grænse.

Her fandt de nemlig et dødt kronvildt hængende i det såkaldte vildsvinehegn, som er stillet op langs grænsen. Dyret har forsøgt at forcere hegnet for at komme fra Tyskland og ind i Danmark.

"Det er et sørgeligt syn for mig både som jæger og som menneske. Selvom vi er jægere og ind i mellem skyder dyr, så går vi ind for dyrevelfærd, og det er virkelig ikke et rart syn, at dyret har hængt der og kæmpet for sit liv", siger Kenneth Nielsen.

"Dyret har lidt, det har taget længe, før det døde. Man kan tydeligt se sporene i jorden, at dyret har gravet med forbenene for at prøve at komme fri", fortsætter Kenneth Nielsen, der har delt billeder af dyret og en video.

Vennerne driver jagt på et stykke jord med omkring fire kilometer af de i alt knap 70 kilometer hegn.

Ikke første gang dyr dør i hegnet 

Ifølge Kenneth Nielsen er det langt fra første gang, at de ser dyr, der er kommet til skade, fordi de forsøger at komme over vildsvinehegnet. 

"Vi har tidligere set dyr, der har rendt rundt med skader, der kunne ligne, at de stammer fra hegnet. Andre gange har vi set maser af buler i hegnet, som om noget har ramt det med stor kraft. Men det her er første gang, vi ser bevis på, at det er hegnet som har skadet vildtet", siger jægeren, der understreger, at de ikke er modstandere af hegnet, blot ærgerlige over konstruktionen.

Det er også langt fra første gang, at man hører om jægere eller gårdejere, der har gjort triste fund af sårede dyr omkring hegnet. JydskeVestkysten har blandt andet skrevet om gårdejer Lars Christian Jensen fra Frøslev, der to gange på en måned, har måtte aflive rådyr på grund af hegnet.

Skovrider ved Naturstyrelsen, Bent Rasmussen, har ikke et overblik over omfanget af dyr, der bliver såret. Naturstyrelsen har med den seneste melding om det døde krondyr fået 4 - 5 meldinger om større dyr, der er gået i hegnet.

"Det drejer sig om få dyr, men det er frygtelige billeder. Det er den grundlæggende problemstilling, at når man sætter et hegn op, så kommer dyrene i konflikt med det. Hegnet er lavet for at det skal forhindre vildsvin i at komme ind i landet, men den uheldige virkning er også, at nogle gange kommer andre dyr ikke helskindet over hegnet. Den risiko vil altid være der", siger Bent Rasmussen.

Også EU-kommisionen var i september 2018 ude at advare Danmark om, at planen om et hegn ikke kun ville have en effekt på vildsvin på vej ind i landet, men også have en risiko for at skade andet vildt.

Kigger på løsning, der kan redde dyr 

Jæger Kenneth Nielsen håber på, at styrelsen vælger at bruge nogle af de resterende penge på, at sikre hegnet for vildtet, så det ikke kommer til skade, når det forsøger at krydse grænsen.

Den idé er Bent Rasmussen som udgangspunkt med på, og skovrideren fortæller, at hegnet allerede er konstrueret, så det tager flest mulige hensyn, f.eks. er hegnshøjden sat efter, hvad hjortevildt oftest vil kunne springe over.

"Vi er faktisk allerede i dialog med de lokale jægere, som vi vil holde et møde med, for at prøve at præcisere, hvor der er særlige strækninger, hvor der er problemer. Her vil vi overveje at supplere hegnet med et ekstra top-stykke med tættere vævning, så vi måske kan undgå, at dyrene får ben ind i mellem stængerne. Kunne være en løsning, og den vil vi gerne prøve af", siger han.

Byggeriet af hegnet gik i gang i slutningen af januar og har taget 10 måneder at opføre. Der blev afsat 80 mio. kroner til at opføre hegnet, men regningen ender på omkring 45 mio. kroner.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle