Skræm kronvildt væk: Sæt en gammel bil ud i marken

Råd fra landmænd om kronvildt: Hav fokus på forskellige skræmmeforanstaltninger, lad vær med at købe det dyre grej i første omgang, men vær kreativ.

Af Camille Holm Fritzen, planteavlskonsulent, Agrovi

Landmændene taber penge, hver gang kronvildt og gæs samler sig i store flokke og spiser af afgrøderne eller tramper dem i stykker.

I de senere år har vi set, at disse flokke vokser for hvert år bliver et stigende problem i marken.

Dér, hvor kronvildtet holder til, træder de afgrøderne op og får typisk lavet en ”motorvej” ind og ud af afgrøden, men også de steder de hviler sig, er voldsomt hæmmet. Tilsammen koster det udbytte og tab på bundlinjen.

For at vurdere et udbytte tab i fx vinterhvede, skal man se efter om akset eller hovedskuddet er væk.

Er det tilfældet, skal afgrøden på nuværende tidpunkt til at starte forfra. Det svarer til en vårbyg sået nu, og så er udbyttet på omkring ca. 4 ton pr. hektar alt efter jordtype, såtidspunkt samt beliggenhed.

Kronvildt har forvoldt skade i grøntsager. Foto: Lone Bjerg Pedersen

Kamp mod vildtet

I kampen mod vildtet er der mange bud på forskellige vildtforanstaltninger, lige fra drager, fugleskræmsler, gaskanoner og en masse andet dyrt grej.

Naturstyrelsen Nordsjælland deltog i Nordsjællands Landboforenings temamøde om vildtskader i afgrøder 2. maj. Her viste Naturstyrelsen nogle af de skræmmemidler, man selv kan lave eller investere i.

Deres konklusion - sammen med landmand Philip Madsen, som lagde mark til, var, at det er ikke nok med bare én skræmmemetode. Den bedste effekt opnås ved at veksle mellem tre-fire forskellige skræmmemetoder, fx drager, sække der bliver hængt op, skræmmelyde og skræmmeulve.

Derudover er det vigtig jævnligt at flytte rundt på skræmmeforanstaltningerne, så vildtet ikke bliver vant til det. Philip Madsen fortæller, at de har haft stor succes med at stille en gammel bil ud på marken, da vildtet tilsyneladende forbandt det med mennesker.

Vilkår for jagten

En mere indirekte måde at sørge for regulering er at indføre nogle vilkår i jagtleje-kontrakten, hvor det fremgår, at før der skydes en af kronhjortene med et flot trofæ, skal jægerne have skudt x antal.

Det gælder altså om at få sat nogle ultimatummer op over for jægere på ens jord om, hvad der må skydes, inden de går videre til trofæerne.

Rådet fra landmænd er derfor: Hav fokus på forskellige skræmmeforanstaltninger, lad vær med at købe det dyre grej i første omgang, men vær kreativ.

En gødningssæk på en pæl kan tag noget at vildttrykket i en periode. Hav også et skarpt blik på din jæger eller dit jagtkonsortie, og få indarbejdet krav i din jagtaftale om, hvor meget vildt der skal skydes - og ultimatummer for hvis det ikke sker.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.