Skuffet formand: Ingen løsning for unge landmænd i støtte-klemme

Det lader ikke til, at der bliver fundet en løsning for den gruppe af unge landmænd, der kommer i klemme, når ny ordning om etableringsstøtte i 2023 bliver indført.

Efter at have forsøgt sig i månedsvis, lader det ikke til, at det lykkes at få fundet en løsning for den lille gruppe af unge landmænd, som lige nu er omkring de 40 år, som kommer i klemme, når en ny ordning for etableringsstøtte kommer til at erstatte en eksisterende ordning.

Sådan lyder det fra Antoni Stenger, der er formand for Sønderjysk Familielandbrug, og som har engageret sig i sagen. I marts var han blandt andet sammen med Landbrug & Fødevarer på Christiansborg for at gøre opmærksom på problemet.

- De røde partier har meddelt, at de ikke vil være med. Så det ender nok her, lyder det fra en skuffet Antoni Stenger.

Der findes ikke præcise tal for det, men Antoni Stenger skønner, at det er omkring 50 landmænd omkring de 40 år, som kommer i klemme. 

Det er problemet

Problemet er, at de fylder 41 år i år, og dermed vil de være for gamle til at søge etableringsstøtte under den nye ordning, som gælder fra næste år. I den nuværende ordning modtager man etableringsstøtten som en årlig udbetaling i fem år.

I 2022 udgør støtten omkring 990 kr. pr. hektar, som bliver blev givet i supplement til grundbetalingen.

I den nye ordning der kommer fra 2023, er der tale om, at man modtager et engangsbeløb, som går op til 745.000 kroner (100.000 euro). For at skifte mellem de to ordninger kræver det dog, at du er 40 år eller yngre til næste år. 

- Det er skuffende. Det er jo begrænset, hvor mange som det drejer sig om, og i andre lande har man godt kunne finde en løsning på det her, siger Antoni Stenger.

EU Kommissionen oplyste i april, at Danmark sagtens kan lave en gnidningsløs overgang mellem de to ordninger, så ingen landmænd kommer i klemme, afhængig af medlemsstaternes valg.

Fra Landbrugsstyrelsen lød det, at man er klar over, at der kan laves en gnidningsløs overgang, men det havde man valgt ikke at gøre. Fra Ivan Volf Vestergaard teamleder i Landbrugsstyrelsen lød det i april

- Jeg vil gerne understrege, at selvom den nuværende etårige støtteordning gav mulighed for maksimalt fem års støtte, gav den ikke ansøgerne krav på fem års støtte, sagde han og fortalte, at en overgangsordning vil ramme andre ansøgere, da midlerne trækkes fra andre ordninger i den nye reformperiode.

Antoni Stenger fortæller, at det er et årligt beløb på 100.000 kroner, som de landmænd, der er for gamle til at komme under den nye ordning, kommer til at gå glip af, og som han mener, at de burde få, når de har søgt om etableringsstøtte under den gamle ordning.

- Det er da en lussing at få, og det er simpelthen for dårligt at behandle unge landmænd på den måde, når vi endda står og mangler dem, siger Antoni Stenger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle