Skyhøje jordpriser satte stopper for dansk kæmpelandbrugs forhandlinger

Hastigt stigende jordpriser fik en aftale mellem FirstFarms og AP Pension til at gå i hårdknude. Det til trods, fortsætter selskabet vækstplanerne, lyder det fra storlandbrugets direktør.

Torsdag blev det meldt ud, at forhandlingen mellem det danske landbrug FirstFarms, der driver store landbrug i Østeuropa, og pensionskassen AP Pension var opgivet.

Til forhandling lå 3.000 hektar jord i Østrumænien med dertilhørende driftsbygninger.

Det skyldes, at den rumænske jord, som var genstand for aftalen, i forhandlingsperioden var steget markant i værdi. Og hvordan fordelingsnøglen for værdistigningen skulle være mellem de to parter, var det simpelthen ikke muligt at komme til enighed omkring - derfor kuldsejlede forhandlingerne.

Det fortæller Anders H. Nørgaard, adm. direktør i FirstFarms, til landbrugsavisen.dk

”Der er ikke noget voldsomt i, at vi har afbrudt forhandlingerne. Men selve kontraktarbejdet er foregået over en meget lang periode, og i den periode er priserne på aktiverne steget væsentligt”, siger Anders H. Nørgaard, adm. direktør i FirstFarms.

”Og på et tidspunkt skal vi jo så blive enige om, hvordan vi fordeler den værdistigning. Begge parter skal jo nå til enighed om, hvordan fordelingsnøglen skal være, og ellers er alternativet jo så at afslutte samarbejdet – og der har vi så valgt alternativet”.

Forhandlingerne gik på en såkaldt sell and lease back-model, hvor FirstFarms sælger jorden til AP Pension og derefter lejer jorden tilbage til jorddriften. Ved kontraktens udløb har FirstFarms så forkøbsret på jorden.

Fortsætter vækstplanerne

Præcis hvor meget, jorden er steget i værdi, kan direktøren ikke fortælle, men det er et markant beløb.

”Jeg kan sige så meget, at jord i Rumænien er en eftertragtet vare, og at den er steget markant i værdi i løbet af de sidste år. En helt konkret beløbsstørrelse kan jeg ikke give, men der er lavet flere handler i den seneste tid, der er indgået til priser på et højt niveau. Det er en væsentlig jordstigning, vi taler om”.

Han fortæller dog, at FirstFarms ufortrødent fortsætter den vækststrategi, selskabet har lagt.

”Vi arbejder videre med den plan, vi har, og vi arbejder også videre med den model, vi har udviklet til samarbejdet med AP Pension. Vi har det stadig som en mulig finansiel byggeklods til at indfri yderligere vækstmuligheder ved at skabe et likviditetsberedskab”, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle