Slægtsgård har kun fået 35 mm regn på 3 måneder

Slægtsgården Vivegården på Lolland høster både afgrøder og frugt, som alle bærer præg af minimal regn på tre måneder. Men faktisk har gården været omdrejningspunkt for et større oprør i 1533.

Erik Buxbom har overtaget slægtsgården Vivegården på Lolland efter sin mormor. Gården driver både byg, hvede, raps, æbler, pærer og skov, men i år bærer det hele stærkt præg af tørkeperioden.

”Der er kun kommet 35 millimeter regn på tre måneder. Så høsten er også en del under middel. Frugten bliver ikke så store i år på grund af varmen, men æblerne og pærerne er ekstra søde med masser af sukker i”, siger Erik Buxbom.

Han nyder at se resultatet af et helt års arbejde, og rapsen er dog også bedre end forventet med over fire ton per hektar og 50 procent i olie.

Vivegården har en usædvanlig historie

Erik Buxbom er tredje generation på Vivegården, som ligger i Frejlev tæt på Ålholm Gods på Lolland. Faktisk har Vivegården en meget speciel historie, som daterer helt tilbage til år 1533, hvor den var en del af et større oprør på egnen.

”Vivegården blev udstykket fra Ålholm Gods i 1533. Det år kom ridefogeden fra Ålholm Gods i en diskussion med de lokale bønder fra egnen. Bønderne i Frejlev havde kongebrev på retten til skoven, men ridefogeden sagde, at de ikke måtte have deres grise gående i skoven for at spise olden. Herefter begyndte godset at fælde skoven”, fortæller Erik Buxbom.

Historien går på, at bønderne blev så sure på ridefogeden, at de slog ham ihjel med høtyve.

”Bysmeden fra Frejlev tog ridefogeden med ud i Frejlev skov og brækkede ryggen på ham på en stor sten i skoven”, siger Erik Buxbom, som fortæller at stenen nu har fået navnet Knækkerygstenen og er en attraktion på Lolland sammen med Frejlev Skalkekors.

Sagen blev bragt for Kong Christian III, som kun ville benåde bønderne, hvis de kunne levere 24 hvide okser med røde ører.

”Bønderne kunne kun skaffe 22 hvide okser med røde ører. De farvede derfor ørerne på de to sidste med rød maling. Men det begyndte at regne, og kongen opdagede ugerningen. Han sagde derfor, at bønderne skulle rejse et skalkekors for den døde ridefoged”, fortæller Erik Buxbom.

Erik Bille Vive Buxbom deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd høsten

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle