Sløjf særbyrderne og få gratis vækst

Politikerne kunne puste liv i landbruget her og nu ved at sløjfe særbyrder i Danmark og indføre EU’s mindstekrav i direktiverne i Danmark, mener L&F.

Politikerne kan med et snuptag sikre landbruget en hjælpende hånd og 3-5 mia. kr. ekstra på bundlinjen. Det viser det nye nabotjek fra Landbrug & Fødevarer (L&F), der opgør, hvor danske særregler stiller danske landmænd dårligere, end direktiverne og forordningerne fra EU kræver.

»Det gode ved det er, at politikerne kan gøre det, uden at det koster statskassen en krone,« siger Lars Hvidtfeldt, viceformand for L&F.

Lars Hvidtfeldt kalder nabotjekket, der minutiøst viser, hvordan og hvor danskerne overimplementerer EU-regler, for et arbejdskatalog for politikerne, der samtidig kan se konsekvensen i kr. og øre af, hvad deres særbyrder koster. L&F går derfor en travl tid i møde, når de skal rundt og overbevise politikerne om at gøre noget ved danske landmænds konkurrenceevne. Og han understreger, at L&F har brugt mange resurser og været meget seriøse med at dokumentere nabotjekket for at være troværdige.

Rapporten viser, hvor meget en indførelse af EU-reglerne vil gavne landmandens bundlinje, men den samfundsmæssige effekt vil være langt større, idet en større produktion hos landbruget vil give flere job på slagterier, mejerier og andre fødevarevirksomheder og øge eksporten som smitter af på en lang række andre erhverv.

»Der er rigtig mange penge at hente for hele fødevareklyngen, og nu er det op til politikerne, om de vil have en stærk fødevareklynge. Det koster ikke noget,« siger han.

Flere dyr og mere gødning

L&F fremlagde før jul en række forslag, den såkaldte ruslandspakke, der ikke koster noget på finansloven men blot lemper reglerne for landbruget.

Nabotjekket omhandler ni direktiver og to forordninger. Men skulle politikerne gøre et enkelt snuptag, der batter hurtigt, peger Lars Hvidtfeldt på flere dyr pr. hektar (1,7 DE) og højere gødningsnormer.

L&F har tidligere beregnet, at man med en bæredygtig intensiv produktion, sådan som FAO - FN’s landbrugs- og fødevareorganisation - anbefaler det, kan øge produktionen med 60 procent og eksporten med 80 procent frem mod år 2030

»Men det kræver ordentlige rammevilkår, og at vi ikke stilles dårligere end vores konkurrenter i de øvrige EU-lande,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han understreger i øvrigt, at rapporten fra L&F også viser, at det ikke kun er overimplementering af EU-regler, der koster landbruget konkurrenceevne, men også en lang række bureaukratiske danske regler og afgifter.

Emneord

politik , eu

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle