Slagteri vil sætte turbo på stor omlægning: Rækker ud til tidligere minkavlere

Fjerkræslagteriet Danpo rækker nu hånden ud til de tidligere minkavlere, der kunne have lyst til at prøve kræfter med slagtekyllinger. Danpo forventer nemlig inden for de næste par år at komme til at mangle kyllinger.

Der skal langt flere kyllingeproducenter i folden hos fjerkræslagteriet Danpo de kommende år, hvis slagteriet skal kunne følge med den efterspørgsel på langsomtvoksende kyllinger, som man forventer.

Sådan lyder det fra direktør for levende produktion og veterinære forhold i Danpo, Jacob Roland Pedersen.

Derfor opfordrer slagteriet nu især tidligere minkavlere til at overveje en fremtid i fjerkræbranchen, fortæller direktøren.

"Vi kommer på sigt til at mangle kyllinger, og så var det vi tænkte, at hvis der var nogle af de tidligere minkavlere, der kunne tænke sig også at være selvstændige fremadrettet, og måske producere kyllinger i stedet for, så var det oplagt", siger Jacob Roland Pedersen.

Danpo har derfor inviteret til to informationsmøder for tidligere minkavlere eller andre interesserede i starten af marts.

Forklaringen er, at efter Danpo begyndte en decideret udfasningen af den almindelige danske kylling Ross 308 i foråret 2020 til fordel for en mere langsomvoksende kylling, bliver der sendt færre kyllinger til slagtebåndet.

"Velfærdskyllingerne vokser omkring 30 procent langsommere, og dermed når producenterne igennem færre hold og sender dermed færre kyllinger afsted", siger Jacob Roland Pedersen.

"Tager vi de lange briller på og kigger 1-3 år frem, så skal vi forsøge at få flere kyllingeproducenter, for med det nuværende produktionsapparat kommer vi til at mangle producenter - især også når man tænker på, at der jo også naturligt er nogen, der falder fra, fordi de lukker på grund af pension eller andet", siger han.

For en avler med to typiske kyllingehuse kan den langsommerevoksende race betyde en nedgang på mellem 100-150.000 færre dyr om året. Med den længere levetid og dermed højere foderforbrug er Danpo nødt til at give avlerne et tillæg til grundnoteringen. 

Grundnoteringen før tillæg hos Danpo ligger på 6,06 kr. Det er omkring 40 øre under grundnoteringen hos konkurrenten HKScan.

NYT mål

Danpo startede for alvor omlægningen til den langsomvoksende kylling i 2020. Samtidig meldte både supermarkedskæderne Lidl og Aldi, at man ville stoppe salget af den almindelige kylling, der i medierne er blevet kendt som "turbokyllingen". 

Senere har også både Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 valgt at lægge den langsomvoksende kylling i køledisken.

Det er dog gået langsommere end ventet at overbevise forbrugerne. Den oprindelige plan lød at omlægningen skulle være færdig med udgangen af 2021, men for nuværende er det under ca. 85 procent af Danpos omkring 100 danske avlere, der er overgået til den langsommerevoksende race, fortæller Jacob Roland Pedersen.

Det fik slagteriet til tidligere på ugen at sætte et nyt ambitiøst mål.

"Vi producerer lige nu ca. 32 millioner langsomvoksende kyllinger, men vi vil gerne op på 10 millioner mere, måske 15 millioner", forklarede Jacob Roland Pedersen, der forventer at alle Danpos producenter producerer den langsomvoksende race inden for 1-2 år.

Danpo er en del af koncernen Scandi Standard.

Scandi Standard blev etableret i juni 2013 med foreningen af ​​det svenske mærke Kronfågel og det danske mærke Danpo. Siden er både et norsk, finsk og irsk selskab købt af koncernen. I Danmark slagtede Danpo tidligere omkring 40-50 millioner kyllinger årligt på slagteriet i Aars, mens virksomheden har forædlingsfabrik i Farre. 

Faktaboks

Hvor hurtig eller hvor langsom?

En traditionel eller "hurtigtvoksende kylling" når sin slagtevægt på omkring 2200 g efter ca. 33-39 dage.

En "langsomtvoksende kylling" når samme vægt og sendes til slagt efter omkring 48 dage.

Både økologiske- og frilandskyllinger vokser som regel endnu langsommere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle