Slagterier takker nej til flere øko-grise

Efter i flere år ikke at have kunnet få nok økogrise, har både Tönnies og Friland flyttet foden fra speederen på øko-området. Tönnies har helt droppet at slagte herhjemme i Danmark.

Nej tak. Vi skal ikke have flere økogrise i 2018.«

Sådan har det lydt til flere økoleverandører, der har ringet til de danske slagterier den seneste tid.

For både Danish Crowns økoselskab Friland og Tönnies har droslet kraftigt ned for indtaget af nye leverandører og grise på økofronten.

»Vi har nok sagt nej til nogle«, erkender Henrik Biilmann, direktør i Friland.

»Vi forsøger at få balancen til at passe. Med det vi ved, der er på vej i 2018, vil vi helst skubbe nye leverancer til 2019«, siger han og tilføjer, at der ’ikke er kategorisk lukket’.

Det er en markant ændring i forhold til for bare et til to år siden, hvor både Friland og Tönnies efterlyste ekstra grise og nye leverandører med lys og lygte - så meget, at der blev givet tilskud til at oprette ekstra sopladser.

Tönnies: For ambitiøst

Hos Tönnies i Thisted erkender adm. direktør Ove Thejls blankt, at man har droslet ned for ambitionerne på økoområdet. Her lød det ellers for nogle år siden, at man ville slagte 1.000 økogrise om ugen.

»Vi har cirka 700 om ugen, og vi efterspørger ikke flere i øjeblikket. Det er muligt, at vi var lidt for ambitiøse, da vi startede i 2016«, siger han.

Årsagen er, at det ikke har været så let at afsætte økogrisene på det danske marked. Blandt årsagerne er, at man i Thisted ikke har faciliteter til at levere hakket kød.

»Vi kunne ikke få økonomi i det i Danmark, selv om vi i en periode solgte det, vi kunne herhjemme og lod vores ejere sælge resten. Nu er vi skiftet til at slagte økogrisene på vores moderselskabs slagteri nord for Hamborg, og så pakker og forarbejder de det hele og sælger på det tyske marked. Udfordringen ved økogrise er at sælge det hele som øko. Ellers kan det ikke betale sig«, siger Ove Thejls.

Friland fortsat i vækst

Hos Friland ønsker Henrik Biilmann ikke at oplyse, hvor mange grise, der bliver slagtet p.t., eller hvordan vækstraterne forventes at være i år. Men han fastholder, at man langt fra har trådt på bremsen i selskabet, selv om der er sagt nej til nye leverandører.

»Vi ser ikke en opbremsning. Vi har fortsat vækst i vores slagtninger. Men hvor vi i 2015 og 2016 så en flaskehals i smågriseproduktionen, så har vi nu fået fjernet den og har bedre balance. Og den balance øver vi os i at holde«, forklarer han og fortæller, at de nuværende leverandører, der alle er på kontrakt med et bestemt årligt antal grise, får samme besked som nye:

»En eventuel udvidelse behøver I ikke at komme med i morgen. Vi vil gerne have dem senere«, siger han.

»Der er kommet mere kød i markedet, og den voldsomme overophedning, vi så for et år siden, er der ikke mere. Det afspejler sig naturligvis i de priser, vi kan få, og dermed også priserne til landmændene«, siger han.

De nuværende priser er på 16,80 kr. i tillæg til Danish Crowns notering. Altså omkring 26. kr./kg inklusive kvalitetstillæg.

Faktaboks

Frilands resultater

  • Friland omsatte i 16/17 for 812 mio. kr. Heraf kom 53 pct., eller 430 mio. kr. fra økogrise.
  • 45 pct. af Frilands omsætning stammede fra eksport. En stigning på 4 pct. fra året før.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle