Slagterikoncern må smide flere penge i skandaleramt slagteri

Det skulle være et premium-slagteri. Men finsk koncerns gigantinvestering er endt langt over budget. Nu skal endnu flere millioner investeres.

6 mio. euro - eller knap 45 mio. kr. vil den finske slagterikoncern HKScan investere i at opgradere sit kyllingeslagteri i finske Rauma.

Dermed skrives endnu et kapitel i det skandaleramte slagteris yderst korte historie. Rauma-slagteriet har nemlig langt fra været en succes-historie for den finske kødkoncern.

Investeringen sker for at øge produktivitet, stabilitet samt kapcitet, fordi efterspørgslen på kyllingekød er kraftigt stigende, melder slagteriet.

"Vi vil forny hele den første del af vores kyllinge-enheds produktionsproces i Rauma, eftersom slagtelinjen, der blev etableret i 2017 ikke lever op til de standarder, der bliver forlangt af den nuværende koncernledelses krav", lyder det i en udtalelse fra HKScan.

Her lyder det at kapaciteten på slagtelinjen vil øges med 20 procent, og råvareudnyttelsen med 10 procent som følge af investeringen. Derudover vil der bruges mindre vand og varme ved produktionen.

Egentlig en ganske udmærket melding fra koncernen - hvis det da ikke lige var, fordi slagteriet, der stod færdig så sent som i 2017, ikke allerede havde kostet den børsnoterede koncern langt mere end forventet.

I forbindelse med investeringen i den nye slagtelinje må slagteriet desuden tage en nedskrivning på det knap-så-gamle udstyr, der nu kasseres. Denne løber op i 51,4 mio. kr.

Kostede dobbelt så meget

HKScan, der er store på gris og kylling og også i Danmark ejer det tidligere Rose Poultry kyllingeslagteri, havde planlagt at investere omkring 600 mio. kr. i at bygge et splinternyt kyllingeslagteri efter alle moderne standarder i Rauma.

Men byggeriet blev ramt af alle tænkelige udfordringer og endte på den dyre side af 1 mia. kr. Samtidig har opstarten af produktionen kostet dyrt i produktionsstop og tabte indtægter.

HKScan har det seneste års tid været i færd med en decideret turn-around efter utilfredsstillende resultater. Der er skiftet ud på mange af de ledede poster i selskabet, herunder både i ledelsen og i bestyrelsen.

HKScan melder nu, at man mærker stærk vækst i kyllingesalget i Finland og at det betyder klare forbedringer i indtjeningen.

Forleden meldte den danske del af koncernen, at man også vil investere i de danske slagterier med et beløb på 30-40 mio. kr. i øget produktion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle