Slimhinde fra tarmen er den dyreste del af grisen

Dat-Schaub tager hånd om grisens kuriøse dele, bl.a. en slimhinde fra tarmen, som bruges til blodfortyndende medicin.

Selvom Dat-Schaub tit og ofte er kendt som tarmvirksomheden i Danish Crown, håndterer og sælger de langt mere end bare tarme til pølseproduktion. Svinemaver spises i stor stil i Kina, koreanere sætter glædeligt tænderne i en særlig muskel under koens mave, og hvert år sendes der 120 containere med blindtarme afsted til de amerikanske sydstater, ligesom svineblod og fedt også er i høj kurs.

»Nu ved jeg, at jeg bliver upopulær, men enhver kan jo sælge mørbraden og skinken«, griner Jan Roelsgaard, adm. direktør, inden hans mine igen bliver seriøs.

»Alle de her dele bidrager i sidste ende til værdien af grisen til landmændene, for alternativet var jo, at vi skulle smide det ud«.

Tarmhinder for millioner

En af de mere kuriøse dele af grisen er den såkaldte mucosa, som er en del af tarmen og et biprodukt af rensningen. Herfra kan man udtrække stoffet råheparin, som bruges til blodfortyndende medicin af læger over hele verden.

Dat-Schaub har i mere end 40 år solgt mucosa til den danske medicinalvirksomhed Leo Pharma, ligesom man også har solgt en del af produktet til den franske medicinalgigant Sanofi i de sidste 15 år.

Og når det kræver bearbejdning af tarmene fra 50.000 grise for at få omkring et kilo rent heparin, er prisen helt naturligt tårnhøj.

»Priserne varierer meget, for det er jo udbud og efterspørgsel, men målt på kilopris er det uden tvivl den dyreste del af grisen«, siger han uden at ville afsløre, hvilken pris mucosa sælges til.

Sikkert er det dog, at den langtfra er lige så høj som for ni år siden, hvor prisen på heparin eksploderede efter en sag om kemisk forurenet mucosa, hvor 81 mennesker mistede livet alene i USA.

Efterfølgende blev en stor del af de kinesiske sikkerhedslagre af heparin destrueret, og det fik fra dag til anden prisen til at skyde i vejret på verdens øvrige heparinproduktion.

»Nu er priserne faldet igen, men det giver stadig en indtjening på et anseeligt tocifret millionbeløb i år«, siger han.

Udsigt til rekorder

Selvom der er fuld gang i butikken, arbejder Dat-Schaub i høj grad med hele tiden at finde nye indtjeningsmuligheder fra grisen. Og det tager tid.

»I bund og grund er det 10 fugle på taget lige nu, for det er en form for forskning, hvor vi hele tiden forsøger at bringe forskellige produkter op ad værdikæden og kigger på andre aktive bestanddele af grisen. Personligt har jeg det lidt svært med de lange perioder. Jeg er vant til, at hvis jeg beslutter noget i dag, så skal det give mig noget i morgen. Det kan give en form for uro, men det er jo fedt, når det så endelig lykkes«, griner Jan Roelsgaard.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle