Slot vækster trods stort udbyttetab: Køber to nye ejendomme og sætter flere køer i stald

På trods af lave udbytter i marken og aflysninger af de fleste arrangementer på Gram Slot udvider slottet både i mark og stald, fortæller godsejer Svend Brodersen.

Selv ikke et dårligt år i marken og corona-krisen kan slå luften ud af væksten hos Gram Slot.

Det beviser slottet i sit seneste regnskab for 2021, hvor selskabet har formået at holde omsætningen og de sorte tal på bundlinjen på højde med rekordindtjeningen fra forrige år.

Slottet har endda udvidet kvægbesætningen med 250 køer det seneste år, og her i foråret 2022 er der erhvervet to nye ejendomme med 275 hektar, så slottet nu dyrker 3000 hektar.

Den første ejendom med 100 hektar er overtaget i april og den anden med 175 hektar overtages til august.

- Vi udvider antallet af malkekøer, der er steget fra 1000 til 1250 køer, og vi prøver også at øge vores areal stille og roligt, siger godsejer og direktør for Gram Slot Svend Brodersen.

Alt er økologisk produceret hos Gram og Nybøl Godser, der er partner med dagligvarekæden Rema1000, der også ejer en del af godserne.

Flere sten i skoen

Gram Slot sluttede 2021 med en omsætning på 120,8 millioner kroner mod 122,2 millioner i 2020. Også overskuddet skrumpede tilsvarende en smule fra 6,3 millioner kroner i 2020 til 4,4 millioner i 2021.

Dermed holder slottet, der har fordoblet sin omsætning siden 2015, sin indtjening tæt på niveau med 2020.

Flere sten i skoen gjorde ellers deres for at bremse væksten. Især en høst, der lå 10 procent under de normale udbytter påvirkede omsætningen, fortæller Svend Brodersen.

- Og når man har så stort et planteavlsbrug, som vi har, så betyder det jo noget, hvis man har et år, hvor udbytterne knap kan nå gennemsnittet, siger godsejeren.

Han forklarer, at Gram Slot ikke mærkede prisopsvinget på korn, der fulgte i kølvandet på de lavere udbyttere, da en stor del af høsten går til eget grovfoder til kvægbesætningen og resten sælges på lange kontrakter til Rema1000.

- Corona gjorde jo også, at vi ikke havde den aktivitet udadtil (med arrangementer og turister red.), som der kunne have været. Vi har taget det tab, der kom på omsætningsnedgangen i restauranten, siger Svend Brodersen.

Han er netop på trods af udfordringerne godt tilfreds med årets resultat.

- Jeg er rigtig glad for, at vi er kommet der til, at vi laver et fornuftigt resultat, selvom det hele ikke spiller hundrede procent. Vi fik en fornuftig pris på mælken, og leverede også lidt mere mælk end vi regnede med, men der var ikke noget, der sidste år klarede sig helt vildt godt. Alligevel laver vi et pænt resultat, selvom vi også er ramt af corona og på planteavlen, siger Svend Brodersen.

Artiklen fortsætter under graferne.

 

 

Gram Slots overskud og omsætning faldt en smule i 2021.

Udvider mere 

Sidste år fik Gram Slot lavet nye VVM-redegørelser på alle tre kvægbedrifter, så man kunne udvide fra 1000 til i alt 1500 køer. 

De første 250 ekstra køer er flyttet ind og de næste 250 er på vej, hvis efterspørgslen forbliver høj, fortæller Svend Brodersen.

- Vi udsatte byggeriet på den anden stald et år på grund af de stigende udgifter, men vi udvider en mere næste år, så udvidelsen kommer stille og roligt i løbet af de næste par år.

- Men jeg er spændt på, om det får betydning for efterspørgslen på mælk, der er ved at blive dyr. Det er selvfølgelig dejligt at få prisstigninger, men det kan også mærkes hos forbrugerne. Lige nu er der stadig en fornuftig efterspørgsel efter alle vores varer, siger Svend Brodersen, der påpeger, at slottet laver mange af de basisvarer som forbrugerne tyer til i trange tider som kartofler og havregryn.

- Det samtidig med, at der står en rigtig god avl ude på marken, så vi ser ind i en rigtig fornuftig avl i 2022, så det er rigtig godt, siger godsejeren, der også ser en pæn ydelsesstigning med et par kilo mælk over budgetteret per ko.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle