Små bedrifter regnes ikke som landbrug

Danske Bank ser ikke en ejendom på 30 hektar som et landbrug - lønindtægterne tæller, når lånene vurderes.

Det er lønmodtagerindtægter, der tæller, når Danske Bank vurderer de små brug, fortæller Pernille Stenstrup Christiansen, landechef for landbrug.

"De små bedrifter på 30 hektar ser vi ikke som landbrug, med mindre det er specialproduktion med et godt dækningsbidrag. Ofte er det ikke en landbrugsdel, der tæller noget, men det er lønindtægterne, der regnes på, når man skal långive. Som udgangspunkt skal der være opsparet 20 pct. inden købet, så man har noget at stå imod med", siger hun.

Ikke meget at gøre

"Det tager rigtig lang tid at få finansiering på plads, selv med en god businesscase", siger virksomhedsrådgiver Henrik Bak Vester, Velas og fortsætter:

"Hvor økonomien giver udfordringer, er banker tilbøjelige til at være meget påpasselige, og det er til dels historisk begrundet. Det er der ikke så meget, man kan gøre ved. Generelt er det nemt at sige nej til lån fra kreditmyndigheder, der skal stå til ansvar over for Finanstilsynet".

Peter Jayaswal, direktør for ejendomsfinansiering i Finans Danmark, understreger, at der ikke gælder særlige lovkrav for belåning af mindre landbrugsejendomme.

"Mindre gæld gør økonomien mere robust i forhold til at kunne håndtere udsving i konjunkturerne. Hertil kommer, at der fremadrettet kan komme krav fra politisk side i forhold til øget bæredygtighed og dermed investeringsbehov. Derfor er det en god idé at tage en snak med sin bank eller realkreditinstitut for at høre om de forskellige muligheder", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle