Små dyr tiltrækker altid publikum - af enhver slags

Intet dyrskue uden små og lidt større pelsdyr. De er altid publikumsmagneter.

Kaniner er et must på Landsskuet. Som de andre år er der også i år både udstilling af kaniner og kaninhop-konkurrence.

Udstillingen skal jo vise de flotteste kaniner frem i de forskellige racer, der vises i Herning. Når dommerne skal uddele point, kigger de især på pels, klør og udseendet i det hele taget, men inden for kaninavlen ved man udmærket, at det ikke er en god tid på året at få karakterer på, forklarer Kirsten Bjerg, der er dommer og medarrangør på skuet:

- På denne årstid udstiller man for at vise sin sport frem. Man kan tage en pæn hankanin og en ung, pæn hunkanin med, men på de udstillinger, der løber ad stablen i løbet af november, har kaninerne en langt bedre pels. Og vi har Landsudstilling midt i februar, lige inden kaninerne smider pelsen, og der er det allerbedst at bedømme kaninerne, forklarer hun.

Man kan tilmelde sin kanin tæt på Landsskuets start, og indtil nu er der cirka 130 kaniner tilmeldt, og de kommer især fra Jylland.

Hoppende kaniner

Kaninhop er altid en publikumsmagnet. Det er jo ridebanespringning for små dyr med forhindringer på mellem 30 og 50 centimeter på banen. Forhindringerne har numre, som skal hoppes over af kaninen i den rigtige rækkefølge og så hurtigt som muligt. Og personen med halsbåndsnoren er lige så spændt på, om det lykkes, som publikum er.

Der er forskellige klasser, man kan kvalificere sin kanin til, og det er både børn, unge mennesker og voksne på op til 70 år, der har fornøjelse af at være med til sporten.

- Men der er nok flest unge hestepiger, der er med de hoppende kaniner. Desuden har mange af deltagerne også ofte en hest, hund eller kat derhjemme, siger Kirsten Bjerg.

Der er fuldt booket til konkurrencen, 112 deltagere, så her er alle topklar til festlige dage.

Fjerkræ

Willy Litthauer har i mange år været med til arrangere fjerkræudstillingen, og i år er der omkring 20 forskellige racer.

Han fortæller, at det især er de daggamle kyllinger, som vækker børnenes jubel, når de må tage den lille gule fjerklump op i hænderne.

Også her er der ret stor interesse for at udstille. Der er tilmeldt 63 hold mod 54 i 2019. Det er altid godt at være med til vise sin hobby frem - og måske er der større interesse for at blive klogere på at holde høns i år, når priserne på æg frygtes at stige mere, end mange har lyst til at give - så kan fire høns i baghaven måske virke tillokkende på nogle dyrskuegæster.

Får og geder

Kan man lide at følge arbejdet med at klippe får, er der to muligheder om torsdagen. Her er den erfarne udstiller Morten Brøgger klar med redskaber og dyr. Et får bliver klippet om formiddagen og et om eftermiddagen.

- Vi arbejder på at finde spindedamer, der kan sidde og spinde og karte uld og meget gerne også strikke en vest i løbet af skuet, fortæller Henning Nielsen ugen inden, det går løs. Han er formand for udstillingsudvalget og suppleant for dommerne.

Han ved af erfaring, at mange nysgerrige gæster vil kigge forbi til klipningen, og man har sat ekstra mand på holdet til at svare på folks spørgs- mål.

Der er tilmeldt omkring 100 får på Landsskuet i år. Der plejer ellers at være omkring 150, men flere fåreavlere er stoppet, lyder en af begrundelserne for det faldende tal.

Ved siden af fårene kan man hilse på gederne. Der kommer omkring 25-30 geder. Både får og geder bliver bedømt om fredagen, hvor der er ærespræmiekonkurrence.

Lørdag er der mønstringskonkurrence og uddeling af præmier.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle