Smørsyre er det nye til kosten

Forskere fra Aarhus Universitet udvikler et nyt kosttilskud, der springer fiber over og går direkte til sagen: Smørsyre.

Det er ikke alle, der synes, at det er lige spændende at gnaske gulerødder og knase knækbrød for at indtage tilstrækkeligt med kostfibre. De sunde fibre har en gavnlig effekt mod tarmsygdomme – men kan man slippe for at spise så mange fibre og så alligevel opnå fiberens gavnlige effekt på tarmen?

Det mener forskere fra Aarhus Universitet, at der er god mulighed for. I et nyt projekt udvikler de et kosttilskud, som kan gøre det nemmere at nå op på det anbefalede høje indtag af kostfibre, uden at man skal spise oceaner af rugbrød og grøntsager.

Det kosttilskud, som forskerne arbejder på at udvikle, er baseret på modificeret stivelse. Ideen er, at man ved at spise det stivelsesbaserede kosttilskud kan forebygge problemer i tyktarmen som kræft og betændelsestilstande.

I første omgang bliver produktet afprøvet på rotter i laboratoriet. Nogle af rotterne fodres med masser af fedt og protein så deres kost ligner vores egen usunde og fiberfattige kost. Rotterne fodres med det modificerede stivelsesprodukt for at se, om det kan modvirke den usunde kosts negative effekter på tyktarmen.

Når forskerne har undersøgt, om det virker positivt på rotter, bliver næste skridt at udvikle et anvendeligt produkt, der kan indtages af mennesker som et kosttilskud, f.eks. til særlige patientgrupper, eller indgå som en komponent i andre fødevarer – men der går mindst fem år, inden forskningen kommer så vidt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle