Smitsom hesteherpes hærger Europa - 10 lande lukker ned for stævner

Et alvorligt udbrud af hesteherpes får det internationale rideforbund, FEI til at forbyde stævner i store dele af Europa.

En meget aggressiv herpesvirus hos heste hærger lige nu i Europa. 

Situationen er så alvorlig at det internationale rideforbund, Federation Equestre Internationale, i daglig tale FEI, har suspenderet stævner i 10 europæiske lande, herunder Holland, Frankrig, Belgien Tyskland, Østrig,  Spanien, Portugal, Italien, Polen og Slovakiet. 

Suspensionen gælder fra. 1. marts og indtil videre indtil den 28. marts. 

"Det var ikke nogen nem beslutning af blokere for stævner i store dele af Europa, specielt efter de har været lukket ned på grund af covid-19 pandemien, men denne EHV-1 epidemi er nok den værste vi har oplevet i Europa i årtier, og vores beslutning er baseret på klart identificererede epidemiologiske risikofaktorer" siger Sabrina Ibanez, generalsekretær i FEI. 

Det fremgår af en pressemeddelelse. 

Udbruddet er opstået i Spanien og har allerede resulteret i udbrud i mindst tre andre europæiske lande, lyder det. 

"Denne type EHV-1 er særligt aggressiv og har allerede kostet hesteliv og et stort antal alvorligt syge heste. Vi skal holde vores heste sunde. Vi er også opærksomme på, at et stort antal heste har allerede forladt stævnepladsen i Valencia uden et officelt sundhedsbevis og det betyder, at vi ikke kender deres sundhedsstatus. Nogle heste var allerede syge og riskoen for at de spreder smitten bekymrer os", lyder det videre fra FEI. 

Hestemediet Malgré Tout skrev i december 2020 om et udbrud bla. i nordsjælland. 

Mediet beskriver virussen på følgende måde: 

"Hesteherpes er vira, der findes i de fleste heste over hele verden. Den kaldes også EHV og er endemisk, hvilket betyder, at langt de fleste heste har det i kroppen uden at være syge af det (i dvale). Hos enkelte heste kan det dog gå i udbrud. Man mener hestene smittes som føl, og så bærer på sygdommen resten af livet, hvor den så kan komme i “udbrud” og give sygdom/smitte. Det er i øjeblikket ukendt, hvad der får nogle inficerede heste til at udvikle de alvorlige neurologiske former, der kan være dødelige".

Dansker i spanien advarer

På facebook har danske Kirsten Rie Truelsen, der har været i Spanien siden 8. februar med sin familie og deres ni heste, lagt en video op, hvor hun advarer andre ryttere om at tage til Spanien. 

 

 

Problemet i Spanien er, ifølge danskeren, at de spanske stævnearrangører ikke har fået adskilt de syge heste fra de andre. 

Både familien Truelsen og andre danskere har mistet heste i udbruddet. 

Kirsten Rie Truelsen fortæller til BT. at fire ud af familiens ni medbragte heste er syge. 

Der har tidligere været udbrud af flere typer af hesteherpes i Danmark.

Krav om test og karantæne

"Mandag d. 22. februar blev Dansk Ride Forbund informeret om et udbrud af en aggressiv herpesvirus 1 på en stævneplads i Valencia, Spanien. Siden da har vi været i kontakt med alle relevante parter – nationale og internationale - og vi følger naturligvis situationen nøje og tager alle nødvendige forholdsregler for at undgå smittespredning i Danmark", lød det allerede 23. februar på Dansk Rideforbunds hjemmeside. 

Tre dage senere gik forbundet ud og frarådede  at man rejser til stævner rundt om i Europa. 

Alle danske ryttere, der har deltaget ved stævnet er blevet informeret, skriver forbundet, der følger udviklingen nøje. 

Rytterne er desuden blevet informeret om, at heste, der ankommer til Danmark fra områder med bekræftet sygdom, eller hvor der kan være øget risiko for smitte, skal i karantæne i minimum 21 dage ved hjemkomst – i den forbindelse henviser vi til de vanlige retningslinjer i DRF’s Fælles Bestemmelser vedrørende smitsom sygdom og karantæne.

Rideforbundet gør desuden opmærksom på, at det i henhold til Udenrigsministeriets anbefalinger ikke tilrådes at tage til stævner i udlandet på nuværende tidspunkt. Vi anbefaler, at man til enhver tid følger de opdaterede anbefalinger på Udenrigsministeriets hjemmeside, skriver Dansk Rideforbund.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle