Beskyt de mindste kalve bedst muligt og hold fast i rutinerne, selvom faren tilsyneladende er drevet over.
Sådan lyder det centrale budskab fra Leif Sørig, driftsleder på Nygaard ved Aars, når det gælder smittebeskyttelse. Et emne han har fokuseret på, siden bedriften blev ramt af Salmonella Dublin i 2011.
"Det tvang os til handling", siger Leif Sørig.
Han fik bugt med salmonellaen efter fire et halvt års indsats, hvor arbejdsgangene blev omlagt i det omfang, logistikken tillader det i en 22 år gammel stald.
"I en besætning med 260 årskøer og 310 kælvninger om året er vi især presset af, at kælvningsafsnittet er indrettet i en fællesboks på kun knap 50 kvadratmeter. Det øger risikoen for smitte", påpeger Leif Sørig.
Dybstrøelsen holdes derfor så tør så muligt med rigelig strøelse, og kalven fjernes hurtigst muligt efter fødslen og får fire liter råmælk tilsat kviksyrner. I kalveafsnittet kommer de nyfødte kalve altid i en rengjort boks, får dækken på om vinteren og håndfodres de første dage med 4,5 liter mælk med 14 procent tørstof. Mellem hver fodring afsprittes hænderne.
Læs mere i Magasinet Kvæg, som udkommer 10. september.
Relaterede artikler
Kommentarer