SMS: Departementschef kaldte minkaflivning for "Operation dyret skal dø"

SMS-besked fremlagt i granskningskommissionen fredag indikerede stor utålmodighed i regeringstoppen om processen med aflivningen af mink. Der var ikke tid til at vente på igangsættelse af "operation dyret skal dø", lød det i SMS fra departementschef.

Der var efter alt at dømme ikke tid til at vente på, at en tempobonus til minkavlerne kunne speede processen med aflivning af mink op, da regeringen traf beslutningen om at aflive alle mink i november 2020.

Ifølge en SMS, der fredag blev fremlagt i granskningskommissionen, var der i hvert fald tilsyneladende ikke tålmodighed på Slotsholmen til at give minkavlerne fem dages forsøg på at speede tempoet op med aflivning af mink, før man valgte at iværksatte, hvad Justitsministeriets departemenetschef Johan Kristian Legarth i SMS'en betegnede som "operation dyret skal dø".

Departementschefens SMS var sendt til rigspolitichef Thorkild Fogde onsdag 4. november tidligt på aftenen.

Fogde havde i den foregående SMS undret sig over, at nogen havde lovet fem dage.

Ifølge SMS-svaret, som kom fra Johan Kristian Legarth, handlede de fem dage om, at der havde været en tanke om at vente nogle dage, før man iværksætte en nødplan - altså lade avlerne komme op i tempo først.

Men det havde der ikke været tålmodighed til. Johan Legarth skrev derfor, at "operation dyret skal dø" skulle iværksættes.

Hvad der mere præcist lå bag utålmodgiheden, og hvem der specifikt gav udtryk for den, kom ikke frem under afhøringen af Thorkild Fogde.

Men vi ved, at der i det centrale dokument, som regeringstoppen fik med sig på mødet i koordinationsudvalget den 3. november 2020, det såkaldte cover, fra embedsværket var lagt op til, at man iværksatte den nødplan, som Johan Kristian Legarth kaldte "operation dyret skal dø".

I coveret stod blandt andet:

"Hvis det efter [5] dage konstateres, at incitamentsordningen ikke er tilstrækkelig, lægges der for det andet op til, at der kan iværksættes en nødplan for aflivning udarbejdet i regi af NOST. Nødplanen vurderes at ville forudsætte fravigelse fra en række gældende regler og retningslinjer på miljø- og dyreområdet".

Tallet fem er omgærdet af en firkantet parentes, fordi der var en vis usikkerhed om antallet af dage, har det været forklaret af vidner.

Som vi ved i dag, valgte regeringen at iværksætte planen med at aflive alle mink – inklusive avlsdyr – med det samme.

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle