Snævert flertal vedtager forbud mod glyphosat på en række arealer

Torsdag formiddag blev der i Folketinget stemt om en lovændring, der nu betyder, at der ikke længere må sprøjtes med glyphosat på arealer, hvor det øverste jordlag er gravet væk. Eksempelvis fortove, gårdspladser, veje og parkeringsarealer.

Skarpt opdelt mellem rød og blå blok har Folketinget nu vedtaget en lovændring, som gør det forbudt at sprøjte med blandt andet glyphosat på en række offentlige og private arealer. 

Det handler om det man kalder befæstede og stærkt permeable arealer, og det dækker over, blandt andet, stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser. Her er det øverste jordlag gravet væk.
Forbuddet træder i kraft den 1. juli i år med den virkning, at det vil blive forbudt at sælge de omtalte sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 2023 og forbudt at sprøjte på arealerne fra 2024.

I en pressemeddelelse glæder miljøminister Lea Wermelin (S) sig over, at der er flertal bag lovændringen, som hun fortæller blev lovet allerede før folketingsvalget i 2019, og det er det, som man nu leverer på.

- Nu forbyder vi svært nedbrydelige sprøjtemidler de steder, hvor der er en særlig risiko for, at det ender i vores grundvand. I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden og det skal vores børn og børnebørn også have. Sprøjteforbuddet er et godt skridt på vejen til en bedre beskyttelse af grundvandet, siger miljøministeren.

Lovforslaget har som nævnt splittet Folketinget mellem regeringen og dets støttepartier alle stemte for, mens en samlet opposition har stemt imod.

Fra flere ordførere i blå blok blev lovforslaget kaldt symbolpolitik, da det blev førstebehandlet i Folketingssalen i februar.

Som alternativ til glyphosat så man på de arealer, som forbuddet vedrører fremover stadig gerne benytte sig af for eksempel pelargonsyre eller eddikesyre.

- Heldigvis findes der alternativer til de sværest nedbrydelige sprøjtemidler. Jeg er overbevist om, at mange danskerne ikke har noget imod at bruge hakkejernet til at fjerne ukrudt med, hvis de på den måde bedre kan passe på grundvandet og naturen, siger miljøminister Lea Wermelin

At man må bruge pelargonsyre som alternativ til glyphosat, har blandt andet været årsag til utilfredshed blandt anlægsgartnerne, da de stoffer indebærer en langt større sundhedsrisiko, for dem der arbejder med midlerne.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle