Socialdemokrat: Landbruget er vigtigt

Mikael Smed, lokal borgmesterkandidat, understreger landbrugets betydning i kommunen.

Mikael Smed har - ikke overraskende - stemt på Socialdemokraterne. Han er lokal, socialdemokratisk og lokal borgmesterkandidat.

"Så det gav nok lidt sig selv," siger Mikael Smed om sit kryds, da Landbrugsavisen.dk møder ham ved valgstedet i Mønshallerne i Stege.

Netop landbruget forsøger nogle på venstrefløjen at tale ned. At det kun har lille betydning. Ikke Mikael Smed.

"Det er noget, der er jobskabelse i. Selvom der er meget mekanik, så er det jo også noget, der skal serviceres og sættes op. Det kan godt være, at man ikke har 15 karle ansat, men så er det andre ting, man bruger. Det betyder rigtig meget," siger Mikael Smed om landbrugets betydning.

Han nævner, at Vordingborg Kommune har en stor mælkeproduktion.

Omvendt er han dog ked af den kritik, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) får fra erhvervet. Han forstår godt, at landmændene føler sig trådt på fode, men mener også, at landbruget har et ansvar. Eksempelvis kunne flere landmænd have mindsket antibiotikaforbruget eller omlagt til økologi, mener han.

Bekymring for landmænd

I Stege har regeringens planlagte 2. generationsvandplaner stor betydning for det lokale landbrug. Over halvdelen af markerne i oplandet til Stege Nor skal braklægges, hvis vandplanerne træder i kraft, som de ser ud nu.

Mikael Smed har godt hørt om problematikken - så sent som onsdag aften blev han orienteret på et møde.

"Jeg er jo ikke inde i materien, men det lyder som om, at der er så skrappe krav, at man må udlede mindre, end naturen naturligt gør. Det lyder jo ikke rigtigt."

"Der er måske ikke fleksibilitet nok i de udpegninger," siger han.

Mange landmænd har et ønske om at håndtere lokale problematikker med kvælstofudledning ved at lave eksempelvis minivådområder, der optager kvælstoffen. Målinger skal fastslå, hvor der er problemer.

Mikael Smed synes om idéen, men pointerer, at målinger kan blive tunge at håndtere rent administrativt.

"Jeg kan godt forstå det, for så vil det betyde for nogle af dem, at de får lov til at dyrke noget, de ellers ikke måtte, og ved andre kan de så håndtere det på anden vis. Men problematikken er nok, hvad de administrative omkostninger vil være - og hvor ofte skal man så følge op. Men jeg kan godt forstå, at de efterspørger sådan en løsning."

"Det burde måske være noget, man burde kigge på."

Skal landsbyer nedlægges?

Han synes, at det er ærgerligt, at der ikke har været mere fokus på, hvordan man gør det mere attraktivt at bo uden for de store byer. Han efterlyser også en national diskussion om, hvorvidt landsbyer skal nedlægges.

"Reelt er det en snak, vi skulle have haft for 10 eller 15 år siden," siger Mikael Smed.

"Det kunne være rart at høre, hvad landspolitikernes holdning var til det. Vi har vores holdninger her. Vi vil gerne have liv på landet. Men hvor meget må det koste? Hvilken rolle skal staten og kommunerne spille. Det er der ikke en strategi for," siger Mikael Smed.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle