Sofari med fokus på bæredygtighed
11 økologiske landmænd åbner søndag 26. maj gårdene op til Sofari, hvor danskerne kan komme helt tæt på de økologiske grise.

Sofari er dagen, hvor danskerne kan møde de økologiske grise og se, hvordan man i den økologiske produktion prøver at tilpasse sig til dyrenes behov.

Søndag 26. maj byder 11 gårde, fordelt over hele landet, indenfor til en ny omgang Sofari. Her kan danskerne få besvaret alle deres spørgsmål om hverdagen for den økologiske gris.

Fokus på bæredygtighed

De økologiske griseproducenter der åbner dørene til Sofari brænder alle for at vise danskerne, hvad de får for pengene, når de køber økologiske grisekød. 

Et par af de landmænd, der inviterer til Sofari, er Nikolaj og Lisbeth Pedersen fra Stenager Økogris i Hovborg, der er gået sammen med naboparret Helle og Per om at afholde Sofari.

"Sammen med Helle og Per, har vi 800 søer med smågrise. Søerne får tilsammen godt 20.000 smågrise om året, som vi sælger til fire forskellige slagtegriseproducenter. Vi driver også 250 hektar med økologisk produktion af ærter, græs og korn og 40 pct. af grisenes foder producerer vi selv", siger Nikolaj Pedersen.

Generelt er bæredygtighed i fokus i produktionen, og Nikolaj Pedersen forsøger hele tiden at gøre gården mere klimaeffektiv.

"Derfor har vi plantet poppeltræer i markerne. Det giver øget velfærd til dyrene samtidig med, at træerne binder CO2 og optager kvælstof fra grisenes gødning. Vi er også lykkes med at reducere vores foderforbrug med 20 pct. og dermed gjort vores produktion mere klimaeffektiv", siger Nicolaj Pedersen.

Øko-grise får frisk luft og har god plads

Sofari arrangeres af FØKS i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Friland A/S og Tican. FØKS er en forening af økologiske griseproducenter, som brænder for deres arbejde med øko-grise. FØKS-formand Randi Vinfelt, der selv er økolog, er glad for den store interesse omkring Sofari.

"I den økologiske produktion prøver vi at tilpasse os dyrenes naturlige behov. Grisene får valgmuligheder. De får frisk luft hver dag, og de har plads til røre sig. Søerne kan følge deres instinkter og bygge rede. Det er god dyrevelfærd i mine øjne. Det er vigtigt, at forbrugerne får den viden om, hvordan de økologiske grise vokser op, så de kan tage et kvalificeret valg, når de køber ind til aftensmaden", siger Randi Vinfeldt.

Forbrugere vil opleve det gode griseliv

Otte ud af 11 Sofariværter leverer deres grise til kødselskabet Friland, og her er man også glad for den store interesse omkring Sofari. 

"Vi oplever i højere og højere grad, at forbrugerne bliver interesserede i, hvordan grisene lever, og hvilken dyrevelfærd, økologien repræsenterer. Derfor er vi rigtig glade for, at landmænd som Nicolaj og de andre Sofari-værter åbner gårdene og viser, hvordan en økologisk gris lever", siger Maibritt Bisgaard, der er Senior Brand Manager ved Friland.

Sofari er gratis for alle og finder sted søndag d. 26. maj i tidsrummet. Se de enkelte gårdes åbningstider på www.sofari.dk.  

 

Faktaboks

  • Der arrangeres gratis bus fra Halmtorvet i København til Sofarivært Anders Couppe i Jyderup, så københavnere uden bil også har en mulighed for at komme en tur på landet. 
  • Hvis man lyst, er det også muligt at tilmelde sig en øko-brunch før bussen afgår fra København kl. 10.00 med hjemkomst kl. 15.30.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.