Sojaproduktionen er i modvind

Af Jakob Kjærsgaard, markedsanalytiker, VKST.

Mens afgrøderne på den nordlige halvkugle stadigvæk ligger i vinterdvale, er øjnene på afgrødemarkedet rettet mod Sydamerika, hvor både soja- og majsafgrøderne er løbet ind i vejrlig modvind.

I store dele af Argentina har tørken bidt sig fast. Sojaafgrøderne mangler tre til syv uger til høst, så tørkestress gør ondt nu. USDA har netop nedjusteret sojaproduktionen til 54 mio. ton, mens Buenos Aires Grain Exchange er helt nede på 50 mio ton. Sidste år høstede Argentina 57 mio. ton soja.

Hidtil er modgangen i Argentina blev modsvaret af en brasiliansk produktionsoptimisme. Afgrøderne i Brasilien er nu høstmodne, og samtidig har heftigt regn indfundet sig og forsinker høsten markant. Størstedelen af den store avl står stadigvæk ude på de regnvåde marker – og derfor er det nok kun et spørgsmål om tid, før vi begynder at se de første nedjusteringer af den brasilianske avl.

I den forgangne weekend kom der endnu en gang mindre regn end lovet i Argentina og mere regn end lovet i Brasilien, og det reagerede markedet prompte på. Sojapriserne startede ugen med markante stigninger – anført af sojaskråen, som i skrivende stund (mandag) på Chicago-børsen nu handles til den højeste pris i halvandet år.

Mens USA og Brasilien er verdens suverænt største eksportører af sojabønner (tilsammen 85 pct. af den totale eksport) har Argentina denne status, når det gælder sojaskrå. Knapt halvdelen af den globale eksport af sojaskrå kommer fra Argentina. Da det indtil nu især har været den argentinske avl, der har været ramt af vejret, har prisstigningerne på sojaskrå også overgået det generelle sojamarked.

Fortsætter den vejrlige modgang i Sydamerika, vil prisstigningerne også fortsætte – uagtet de store lagre. En advarsel til jer, som endnu ikke har fået langtidsafdækket sojaforbruget!

Olie-markedet

Efter en optur, som sendte prisen over 70 dollar, er den europæiske oliepris (Brent olie) i starten af februar sendt ned i 63 dollar. Et prisfald, som primært skyldes de afledte effekter fra de finansielle markeder, herunder. Samtidig har dollaren været sendt til tælling og alt i alt åbner dette en interessant købsmulighed af dieselolie, som kan udnyttes til langtidsafdækning af dieselforbruget. Både oliepris og dollar kigger igen opad – så man har næppe evigheder til at beslutte sig!

 

Korn-markedet

Det er fortsat den russiske eksport, der dikterer hvedeprisen på verdensmarkedet. Rusland har på en kort årrække udviklet sig til verdens suverænt største hvedeeksportør og sidder nu på 20 pct. af verdenshandlen. I år har russerne tillige undgået en vinterlammelse af transportsektoren og har derfor igennem hele vinteren kunnet pumpe hvede ud på verdensmarkedet. Der er dog et lille lyspunkt – den russiske pris er steget med seks til syv pct. siden lavpunktet i slutningen af 2017, og det åbner en tilsvarende mulighed for den europæiske prissætning.

Der kom også lidt prisstøtte i den seneste månedsrapport fra det amerikanske landbrugsministerium (USDA). Her oplevede vi for første gang i månedsvis en nedjustering i forventningerne til de globale slutlagre af både hvede og majs. Vi har stadigvæk et årsoverskud på hvedebalancen, men det er blevet mindre. Årsbalancen for majs har længe vist et underskud, og det er nu blevet større.

Forventningerne til den samlede globale kornproduktionen i 2017/18 ligger nu 25 mio. ton under forbruget – og det underskud kan meget vel blive større. USDA’s estimat for den brasilianske majsproduktion ligger på 95 mio. ton, mens lokale analyseinstitutter (Conab) kun sætter den til 88 mio. ton. I markedet er der en udbredt opfattelse af, at USDA er for optimistiske og, at vi kan se frem til yderligere nedjusteringer i den næste månedsrapport.

Det lader til, at vi nu ikke kun har set bunden af kornprisen, men også, at der er et reelt grundlag for en spirende prisoptimisme i de kommende uger. Ikke dermed sagt, at vi kan se frem til en priseksplosion alene på det foreliggende grundlag – det vil kræve, at væsentlige produktionsområder på den nordlige halvkugle løber ind i vejrlig modgang i den forestående vækstsæson.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle