Solcellepark har leveret over forventning

Fynsk gods vil gerne lave mere solcellestrøm til indendørs landbrug og nabolandsbyer.

Fem hektar med solceller dækker allerede nogle af markerne på det fynske gods Rødkilde. Står det til godsejer Kim Rasmussen, er der mere end de to anlæg fra 2013 og 2015 på vej.

»De har overgået mine forventninger. De har leveret mere strøm end budgetteret, forrige år fem procent over, og i år ser det også fint ud«, siger han.

Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen trods den solrige sommer, for der er en effektbegrænsning på anlæggene, der modtager tilskud pr. kWh i de første år. Når der er fuldt knald på solen, vil strøm over en vis effekt blive »lukket ud i den blå luft«.

Solcellerne producerer 2 mega watt-timer, nok til 500 husstandes forbrug. En del bliver forbrugt på Rødkilde gods.

Ned i pris

Kim Rasmussen har store planer for fremtiden. I godt et par år har han arbejdet for at kunne opføre solceller på et 10 hektar stort område. Der er dog flere udfordringer.

»I de anlæg, jeg har, får jeg henholdsvis 1,30 kr. pr. kWh og 1,02 kr. pr. kWh i de første 10 år. Et nyt anlæg skal levere strøm til markedsprisen, som er 25-30 øre pr. kWh lige nu«, siger han.

Med den pris, han får på de nuværende anlæg, er de betalt hjem på 8-9 år. Hvis der skal være en sikker forretning i det nye solcelleanlæg på 10 hektar til en lavere pris, skal prisen på solceller også ned. Dagens prisniveau er på cirka 2,5 mio. kr. for at sætte solceller op på en hektar.

Vertical farming

Ud over at sælge den yderligere produktion af strøm til nærliggende byer har Kim Rasmussen tanker om selv at bruge det. Det kunne være til konceptet »vertical farming«, som er er dyrkning indendørs i flere etager i et kontrolleret miljø, hvor man styrer belysning, fugtighed, temperatur og meget andet med klimaanlæg. Det er med andre ord et energiforbrugende landbrug, men også særdeles effektivt landbrug.

Projekt godkendt

Myndighederne har efter to et halvt år givet tilladelse til de 10 hektar med solceller, men samtidig har Danmarks Naturfredningsforening indklaget det for miljø- og fødevareklagenævnet.

»Jeg forstår ikke helt hvorfor, men det er vist noget med, at det ligger inden for kystnærhedszonen. Men det er da paradoksalt, at de går imod noget, som er grøn energi og kan bane vejen for produktion uden brug af pesticider«, siger Kim Rasmussen, der nu må vente længere tid for at komme i gang med sit solcelleprojekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle