Solceller skal gøre Bregentved mere klimarigtig

Mandag leverede 10 hektar solceller på Bregentved den første strøm, der skal gøre godset mere bæredygtigt.

Solceller er blevet konkurrencedygtige i forhold til vind, og så matcher de to energikilder hinanden godt. Solceller producerer strøm i dagtimerne og sommerhalvåret, vindmøller producerer mere om vinteren, når der ikke er så meget sol«, siger Anders Dolmer, CEO på Bregentved.

Bregentved Gods har en klar strategi. Forretningen skal drives bæredygtigt med særligt fokus på klima. Derfor har selskabet gennem årene udviklet vind, biomasse og nu også solceller. Det overordnede formål er at være energineutrale.

Planen er en kæmpe solcellepark på 210 hektar, og mandag begyndte de første 10 hektar at levere strøm.

Bregentved lægger solcellerne op ad by og motorvej.

»Hvis de ligger i smuk, fri natur, er de ikke nødvendigvis så pæne«, siger Anders Dolmer.

Han peger også på, at solceller fylder meget.

»Hvis det er god jord, vil den berettigede kritik være, om det er bæredygtigt. Vores koncept er, at vi tilsår med græs og lader det afgræsse med lam«, siger han.

Dermed er der stadig landbrugsdrift på jorden, dog uden støtte.

Ifølge Anders Dolmer har Faxe Kommune, der skal give tilladelser, bakket godt op om solcelleparken.

Nu handler udbygningen så om, hvor vidt der er økonomi i solcellerne. Bregentved er så stor en virksomhed, at de selv har musklerne til at investere i solceller og ikke sælger rettighederne til en udvikler.

»Solceller er mere simple og billigere i drift end vindmøller, når de først er opsat. Det er solidt isenkram, og de går ikke i stykker. Det handler om tro på prisudviklingen«, mener Anders Dolme.

Han peger på, at der ifølge en ny fremskrivning i 2030 vil mangle 10 procent grøn energi i forhold til målet, underforstået at det vil understøtte prisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle