Sommerserie: De vil have mere god natur i Vejle-Fredericia

Der skal mere fokus på natur og biodiversitet, hvis landbruget skal opretholde samfundets accept. Derfor har man naturen i fokus i Vejle-Fredericia Landboforening.

Man kan sagtens være en produktiv landmand og en dygtig naturforvalter.

Det mantra er kommet på dagsordenen hos Vejle-Fredericia Landboforening gennem det sidste 1,5 års tid. 

For formand Nis Hjorth handler det om "license to produce" - altså løst oversat samfundets accept af landbrugets ret til at producere.

"For at være accepteret og forstået i vores område, vil vi gerne sætte fokus på, at selvom man kører en effektiv produktion, så kan man sagtens forvalte noget god natur", siger formanden.

Det betyder, at man bl.a. har udtrykket tre medlemmer, som gratis har fået et naturtjek af en af Velas' naturkonsulenter.

kommer galt afsted

I Vejle-Fredericia Landboforening har man i flere år bl.a. dyrket blomsterstriber, men der skal mere til, mener formand Nis Hjorth.

"Det gør det ikke helt, og vi er nødt til at blive bedre til at vise konkret, at vi laver tiltag, der gavner naturen", siger han og fortsætter:

"Som landmænd får vi nogle gange det prædikat, at vi ikke vil naturen, og det sker jo også, at vi kommer galt afsted. F.eks. ved at sprøjte Roundup for langt ud. Det ser træls ud, og folk bliver irriterede, selvom det jo ikke er en miljøkatastrofe. Men det prædikat vil vi gerne have ændret ved at vise, hvad vi ellers gør".

mindre arbejde, bedre natur

Nis Hjorth mærker et stigende pres og øget fokus på natur og biodiversitet fra både befolkning og kommuner.

Samtidig kan der være værdi at hente for landmanden.

"Som forening kan vi bruge det i den dialog, vi hele tiden forsøger at have med både kommunen og grønne organisationer. Vi vil gerne være troværdige samarbejdspartnere omkring naturdagsordenen", siger han og fortsætter:

"Med de her naturtjek får man øjnene op for, at der er nogen, der virkelig har noget god og flot natur, men vi har aldrig haft fokus på at gøre opmærksom på det. Vi skal italesætte, at det at have flot natur kan i sidste ende vise sig at være lige så værdifuldt som at have et stort udbytte".

"Jeg tror, at det overrasker de fleste, at god natur sådan set kommer af mindre arbejde. Jo mindre man rydder op og ordner f.eks. markskel og arealer, man alligevel ikke dyrker, jo bedre natur får man".

bedre dialog med de grønne

Ifølge Nis Hjorth giver det samtidig et fælles fodslag med de grønne organisationer.

F.eks. oplevede han for nyligt, at det var den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, der stillede spørgsmål til overløb og spildevand ved kommunen.

"Der måtte jeg sige, at det var da dejligt, at det for én gangs skyld ikke var mig, der skulle spørge ind til det. Det var lidt interessant", siger Nis Hjorth og fortsætter:

"Ved at have natur og biodiversitet mere i fokus så får vi en god platform til at kommunikere med de grønne organisationer. Langt henad vejen er vi landmænd jo naturmennesker".

Faktaboks

Sommerserie: Nyt fra landet

I løbet af året buldrer de landsdækkende historier derud af, men hvad optager egentlig foreningerne lokalt?

Det vil LandbrugsAvisen finde ud af i denne sommerserie, hvor vi ringer rundt til landets formænd og spørger dem, hvad der optager netop deres forening.

Emneord

Nyt fra landet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle