Sommerserie: I Lemvig frygter de, at rådgivningen knækker over i to

Vi skal ikke fusionere med nogen, lyder det fra en af landets mindste rådgivningscentre, hvor formanden er bekymret for, om de store rådgivere går sammen udenom Seges.

Som et landets mindste rådgivningscentre har de ofte snakken i Lemvigegnens Landboforening: Er vi nødt til at fusionere for at kunne følge med udvikling?

Indtil videre er svaret klart nej.

Landboformand Morten Agger og bestyrelsen har nemlig endnu svært ved at se, hvad de store rådgivningscentre gør så meget bedre end de små.

"Vi har en rådgivningsvirksomhed, som er i fin form. Vi får flere kunder og har dygtige rådgivere, så vi kigger ikke ind i at skulle fusioner med nogen", siger formanden og fortsætter:

"Selvfølgelig har vi et vågent øje på udviklingen, og hvis det er klart bedre for egnens landmænd at blive fusioneret, så vil vi ikke stå i vejen for enhver pris. Der er vi bare ikke lige nu, selvom meget kan ske på 5-10 år".

må ikke knække over i to

Debatten om fremtidens rådgivning kørte på fuld blus sidste år, hvor argumentet bl.a. lød, at der er brug for større og dygtigere rådgivningsvirksomheder til at understøtte de stadigt voksende landbrug.

Her mener Morten Agger, at Seges har en vigtig rolle at spille.

"Der er nogle rigtig store landbrug her på egnen, som efterspørger nogle få ting, vi ikke kan klare - men det kunne vi, hvis vi fik Seges med. Jeg mener, at Seges har en meget vigtig rolle at spille, for det er her, vi kan holde fast i, at rådgivningen er for alle danske landmænd", siger formanden og fortsætter:

"Søren Søndergaard (formand for Sagro, red.) sagde i LandbrugsAvisen, at vi skal passe på, at vores politiske organistation ikke knækker over i to. Jeg er bekymret for, at vi knækker over i to rådgivningsmæssigt".

"Det er klart, at landbruget ændrer sig, og der bliver færre og færre landmænd. Selvfølgelig skal der ske noget, men lad os gøre det via Seges. Det vil vi gerne være med til i Lemvig".

nyt selskab bekymrer

Formanden konstaterer i den forbindelse en vis bekymring for et nyt samarbejde mellem dem, han kalder de fire store.

Tidligere på sommeren kom det nemlig frem, at VKST, Velas, Sagro og Landbonord sammen har stiftet et indtil videre tomt selskab, hvis formål er at lave "fælles udviklingsopgaver".

"Der er jeg både bekymret og undrende over, hvad det er for udviklingsopgaver, de vil lave, og hvorfor det ikke skal ligge centralt i Seges. Der er alle landmænd med til at betale og kan få gavn af den udvikling, uden det er enkelte rådgivningsvirksomheder, der skal lukrere på det", lyder det fra formanden og fortsætter:

"En af vores store styrker i dansk landbrug er, at vi har fælles viden og udvikling. Jeg mener, det er en skidt udvikling, hvis store rådgivningsselskaber, som jo trods alt ikke repræsenterer alle danske landmænd, går egne veje".

må ikke tynge sig selv ned

Man skal i landbruget desuden passe på med at lægge for mange omkostninger ned over sig selv, mener Morten Agger.

"Vi skal passe på med at få sat noget i søen, som gør det hele tungere og dyrere for os, og som måske ikke giver så meget værdi. F.eks. Arla kører med en masse check af bedriften, og det giver en masse rådgivningstimer. Men er det nu også nødvendigt?", spørger formanden retorisk og fortsætter:

"Der bliver lagt regler nok ned over landbruget, så er det klogt, at vi også selv gøre det? Er det nødvendigt for vores afsætning? Vi får at vide, at det er detailkæderne, der bestemmer, og det er vores mulighed for at sælge vores varer. Jeg kan bare konstatere, at der f.eks. bliver solgt masser af udenlandsk kød i detailkæderne, som ikke er underlagt det samme".

"Det er op til os selv at sørge for, at vi ikke får skabt et enormt behov for rådgivning".

de store kører ikke fra os

Der er naturligvis også svagheder ved at være en mindre rådgivningsvirksomheder, lyder det fra formanden.

Man er f.eks. afhængig af at kunne tiltrække de rigtige medarbejdere, når erfarne kræfter stopper eller skifter væk.

"Men der har vi indtil videre haft held til at få nogen dygtige folk ind. Jeg tror, at nogle rådgivere passer bedre ind i en mindre organisation som vores, hvor der ikke langt mellem kvægrådgiveren og økonomirådgiveren", siger Morten Agger og fortsætter:

"Det fungerer for os, og det fungerer også for vores kunder. Samtidig har vi ikke en fornemmelse af, at de store rådgivere kører fra os. Det hører vi også fra kunder, der vender tilbage".

"Derudover er vi glade for at være en virksomhed, der fylder relativt meget i Lemvig. Det giver en nærhed og et godt samspil med kommunen".

Faktaboks

Sommerserie: Nyt fra landet

I løbet af året buldrer de landsdækkende historier derud af, men hvad optager egentlig foreningerne lokalt?

Det vil LandbrugsAvisen finde ud af i denne sommerserie, hvor vi ringer rundt til landets formænd og spørger dem, hvad der optager netop deres forening.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle